Dostupni linkovi

Srpsko-crnogorski politički sukobi ne jenajavaju


Iako službeno nije podnela zahtev za razrešenje predsednika SCG Svetozara Marovića, G17 Plus neće odustati od te namere ukoliko se ne raskine sklopljen ugovor o nabavci vojne opreme u vrednosti od 300 miliona evra, potvrdila je to predstavnica za štampu stranke Ivana Grbić:

“Ja samo mogu da kažem da Državna zajednica sa ovim može da izađe jača, jer ovo nije pitanje političko, niti pitanje sukoba, u ovom slučaju ministra Dinkića i predsednika Saveta ministara Svetozara Marovića, ovde se govori o zloupotrebi i prekršaju Zakona o budžetskom sistemu i da pojedinci treba da budu odgovorni. Što se tiče podnošenja ostavke gospodina Svetozara Marovića, mi ćemo u narednom periodu videti kako će se stvari dešavati i na stranačkim organima ćemo doneti odluku da li ćemo podneti neku takvu inicijativu ili ne.”

Poslanik u republičkoj Skupštini i funkcioner DSS, vodeće u Vladi Srbije, Đore Mamula, smatra da zahtev za utvrđivanje eventualne odgovornosti Svetozara Marovića neće uticati na odnose Srbije i Crne Gore. On je odbacio navode po kojima se iz Vlade Srbije preko stranke G17 Plus pokušava urušiti Državna zajednica:

“Svako je slobodan da daje komentar shodno svojim sposobnostima i slobodi. Iz Crne Gore je stigao odgovor i gospodina Marovića da su oni spremni da se ne žrtvuje zajednica i ako treba, i Marović da ide, tako da ne doživljavam ja to nešto posebno dramatično.”

Međutim, predstavnik za štampu opozicione DS Đorđe Todorović procenjuje da će sukob na relaciji Dinkić-Marović, pogoršati odnose u Državnoj zajednici:

“To je samo jedan u nizu poteza koji se rade na pogoršanju odnosa Srbije i Crne Gore zato i kažem, Državna zajednica je imperativ, Državna zajednica je najbolji način da Srbija i Crna Gora uđu u Evropsku uniju, i to je u najboljem interesu građana i Srbije i Crne Gore. Zato to nije dobro i zato to treba da se vodi računa šta se radi.”

Zoran Lutovac, savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, sukob Dinkić-Marović stavio je u kontekst odnosa unutar državne zajednice, i posebno imenovanja novog ministra odbrane:

“Mislim da se odnosi Srbije i Crne Gore stavljaju u žižu te političke igre, a da to nije ključni razlog, nego da se koristi samo kao sredstvo. Zato kada govorim o tome jeste da prosto Mlađan Dinkić iznosi zaključke koji su u suprotnosti sa Ustavnom poveljom, jer on ne može da navede kao argument to da Srbiji pripada Ministarstvo odbrane zato što Srbija izdvaja toliko novaca. I to je vrlo neprijatno pitanje za samog predsednika Vlade, jer se ne zna uopšte šta je stav vlade. Da li je Beograd promenio svoj stav u odnosu na državnu zajednicu s obzirom da Dinkić iznosi svoje stavove koji su u suprotnosti sa onim što je bio koalicioni stav i stav Vlade Srbije.

Po mišljenju analitičara, afera sa nabavkom vojne opreme uveliko je izašla iz okvira Ministarstva odbrane i unutarstanačkih odnosa dva ministarstva i stranke G17 Plus, i pretvorila se u pitanje koje počinje da ugrožava same institucije državne zajednice SCG.

*****

Kritike srpskog ministra finansija Mlađana Dinkića na račun predsednika Državne zajednice Svetozara Marovića u Demokratskoj partiji socijalista ocenili su kao nastavak kleveta, koje su počele optužbom da crnogorski predstavnici u institucijama troše novac srpskih poreskih obveznika.

Visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković smatra da se radi o prevarama, obmanama i manipulacijama i saopštavanjem informacija koje nemaju veze sa realnošću, a koje dolaze sa srpske političke scene te je, stoga, oštra reakcija Marovića logična, jer je reč o pokušaju Vlade Srbije da stavi pod svoju kontrolu institucije Državne zajednice:

„...sa ciljem da provede jednu svoju patološku političku ideju da bude vlasnik svih sudbina, a njegova država Srbija da jednostavno Crnu Goru pretvori u pokrajinu unutar Srbije. Zato su reakcije gospodina Marovića najtolerantnije među nama u toj vladajućoj strukturi, potpuno razumljive. Ali kada tako žestoko reaguje jedan takav čovjek, onda stvarno na pitanje da li je to kraj jedne državne zajednice, ja moram reći da i posljednji nevjernik tome mora biti suočen sa činjenicom da je ovo propala stvar.“

Socijalistička narodna partija poslala je nadležne organe da što hitnije provere optužbe na račun predsednika Zajednice Svetozara Marovića i ocenila da aferu u vezi kupovine vojne opreme ne treba dovoditi na nivo odnosa Crne Gore i Srbije. Posebno je neprihvatljivo da se napadi i optužbe na račun Marovića poistovećuju sa napadom na Crnu Goru i sve skupa dovodi u vezu sa pitanjem opstanka Državne zajednice, navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije. SNP je upozorila da će sva ova dešavanja DPS koristiti za optužbe protiv Srbije, kao i u pravcu otvaranja pitanja sudbine Državne zajednice, govori se u saopštenju.

A potpredsednik opozicione SNS, povodom ovog sukoba, pozvao je predsednika Državne zajednice Svetozara Marovića da se povuče iz politike, jer, kako je rekao, nakon ozbiljnih optužbi za korupciju i njegovih izjava da će rušiti državu na čijem je čelu, to bi bio najrazumniji potez. Posle najava ministra Dinkića da će tužiti Marovića zbog afere sa vojnom opremom, ozbiljno je doveden u pitanje kredibilitet i moralni integritet predsednika Srbije i Crne Gore, rekao je Radulović. A predsednik opozicione Narodne stranke Predrag Popović smatra da, dok se ne okonča istraga u vezi afere prodaje vojne opreme, ministar Mlađan Dinkić bi morao da bude umereniji prema Svetozaru Maroviću kao predsedniku Državne zajednice. Stiče se utisak da je Dinkić u svom nastupu preuzeo nadležnost nekih drugih nadležnih organa, a Svetozar Marović ne sme da zbog ponašanja jednog čoveka presuđuje Državnoj zajednici, kaže Popović:

„Kao što Đinđić nije mogao da presuđuje nikome u tom svom nastupu, dok se ne utvrdi na sudu i dok državni organi ne završe istragu, ne može ni gospodin Marović da presuđuje Državnoj zajednici i da sada svi tu priču stavljamo u kontekst odnosa prema državnoj zajednici.“
XS
SM
MD
LG