Dostupni linkovi

Na tragu bajke i antibajke


Predstavom jednog od najčuvenijih ansambala moderne igre Izraela neobičnog naziva “Foreman Magnum” počeo je 39. BITEF-a. Kako objašnjava sektor Festivla Jovan Ćirilov, reč je o prvom vratnom pršljenu, a ostalo je korak, muzika i igra, majstor iz Tel Aviva. Do 29. septembra u beogradskim pozorištima biće izvedeno 12 predstava, uključujući neobičan teatarski ambijent tašmajdinskog sportsko-rekreativnog centra gde će pod šatorom pred stotinak gledalaca biti izvedene predstava Folksbine iz Berlina, “Pablo u Plusfilijali” Rene Polšea, dugo očekivana na BITEF-u kao glas novog evropskog pozorišta. Beogradska publika imaće takođe priliku da po deveti put na ovim prostorima vidi jedno delo Euđenija Barbe za čiju su predstavu “Andresenov san” na tekstove Andersenovih bajki karte već rasprodate kako za premijeru tako i za i tri reprize u Narodnom pozorištu.

Gostiju BITEF-a biće više neko ikad dosad. Njih 40 je potvrdilo dolazak, a prvi put dolazi direktor i selektor najvećeg i najprestižnijeg festivala na svetu Avinjonskog Bernar Fevr d’Arsije. Ovogodišnji BITEF koji u svom podnaslovu ima temu “Na tragu bajke i antibajke”, čime se festival pridružuje obeležavanju dva veka od rođenje velikog bajkopisca Hansa Kristijena Andersena, biće po rečima organizatora najambiciozniji BITEF do sada. Jovan Ćirilov, umetnički direktor i selektor BITEF-a:

“Nijedan BITEF do sada nije imao ovoliko pratećih programa. Sve je to deo jedne intelektualne klime, sve ovo ima svoj značaj a pre svega on pomaže da u najvećoj meri i na pravi način propratimo ovu temu BITEF-a, a to je ‘Na tragu bajki i antibajki’. Najbolje to naravno i najdirektnije prati program koje je radila Vera Konjović a to su filmovi, među kojima imamo jednu krunisanu glavu. Margareta Druga Danska napravila je film ‘SNEŽNA KRALJICA’, pošto je ona umetnik, čak sama govori ovaj tekst i to je jedna tako lepa bizarnost sa ovogodišnjega BITEF-a.”

Vida Ognjenović, predsednik Saveta BITEF-a:

“Vrlo često je opstanak BITEF-a ličio na bajku, jer smo prošli mnoge daće i nedaće, a ipak svemu tome odoleli i festival je opstao, predstavlja sada jednu umetničku pozorišnu mapu u Evropi i svetu na šta možemo biti ponosni.”

Prateći program BITEF-a od ove godine je bogatiji za veliki Šoukejs, reviju domaćih predstava koje odražavaju nove pozorišne tendencije. Selekciju je napravila Anja Suša, pozorišna rediteljka i članica Saveta 39. BITEF-a:

“Neka pozorišta su, poput pozorišta Jugoslovensko dramsko sa predstavom ‘Skakavci’ Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača i predstava ‘Kralj Lir’ Atelja 212, iz objektivnih razloga bila sprečena da gostuju, ali ja pominjem njih zato što mislim da su u pitanju značajni projekti kojima je svakako mesto u svakoj selekciji ove vrste. Uz žaljenje što ove predstave nisu mogle da učestvuju, želim samo da kažem da ostale predstave koje su se našle u selekciji su rezultat ideje da selekcija odražava ono što bismo mogli da definišemo kao duh BITEF-a, kao što je BITEF festival koji se uvek trudio da registruje sve bitne teatarske fenomene u momentu kada se oni događaju. Nešto slično smo pokušali da uradimo sa selekcijom domaćih predstava, a susret ovih projekata sa stranim gostima ovog festivala će nam verovatno pomoći da te selekcije u budućnosti budu joše bolje, još preciznije.”

Poseban značaj na ovogodišnjem BITEF-u dobiće baletski igrači. Sonja Vukićević, balerina i koreograf:

“Ove godine će doći dva najveća pedagoga iz Evrope i sveta. To su Suzan Linke i Kristina Kono i one će održati svoje radionice, a s obzirom da je tradicija BITEF-a da je to ples i drama i da se sve više razvija u tom pravcu kompletni teatar, prvi put će igrači stupiti u konktakt sa takvim ljudima i naročito zato što nisu im pristupačni ni materijalno ni zato što mogu lako da izađu iz ove zemlje.”

Listu značajnih imena 39. BITEF-a proširuje Nikita Milivojević, direktor BITEF-a teatra:

“Kristina Kono, Suzan Linke, Jan Herbert, Dragunska, Pamela Hauard, Bernard Garsije, Skot Filding, to su zaista sve značajna imena i značajni gosti i dobro je da su ovde na festivalu, dobro je da vide naše predstave prosto da bi ovaj festival dobio ponovo na značaju i reputaciji kakvu zaslužuje da ima.”
XS
SM
MD
LG