Dostupni linkovi

Osuđeni nakon trinaest godina


Nakon trinaest godina, presudom predsjednice sudskog Vijeća zagrebačkog Županijskog suda, Rajke Tomerlin, završeno je jedno od najmučnijih suđenja povezanih sa ratom u Hrvatskoj, takozvani slučaj ''Pakračka poljana'':

''Vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je sljedeću presudu u ime Republike Hrvatske - Krivi su.''

Za otmicu trojice građana srpske nacionalnosti u jesen 1991. godine u Zagrebu, od kojih je jedan kasnije ubijen, i ubojstvo jednog suborca pod sumnjom da je špijun, tadašnji pripadnici pričuvnog sastava policije pod zapovjedništvom Tomislava Merćepa: Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Miro Bajramović i Branko Šarić, osuđeni su na kazne od dvije do deset godina zatvora. Radi se o istim osobama koje su u to vrijeme otele i pobile gotovo cijelu obitelj Zec.

Mediji su govorili o više desetaka ubijenih građana srpske nacionalnosti u njihovoj bazi u Pakračkoj poljani u zapadnoj Slavoniji. Miro Bajramović je sam u potresnom iskazu novinaru splitskog Ferala kazao da je osobno pobio više desetaka ljudi, a potom je zanijekao taj iskaz. Međutim, zbog sustavnog ometanja istrage od strane vlasti tijekom devedesetih i zbog zastrašenih rijetkih preživjelih svjedoka, sada se sudilo samo za jedno ubojstvo i jednu otmicu.
XS
SM
MD
LG