Dostupni linkovi

Ko je kriv za propalu reformu policije?


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, u izjavi koju prenose sarajevski štampani mediji okrivljuje vlasti u Beogradu za neuspjeh pregovora o reformi policije u BiH. On smatra da je vlast u Srbiji sukrivac za ishod glasanja u Narodnoj skupštini RS, jer stanje u BiH, kako je rekao, žele iskoristiti za predstojeće pregovore o statusu Kosova.

Prvi čovjek bh. vlade također ocjenjuje kako Brisel ne treba dopustiti da pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom počnu 5. oktobra, jer, prema njegovim riječima, postoji povezanost između politike u Beogradu i Banjoj Luci.

Zvanični Beograd optužio je i Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, koji smatra da tamošnje vlasti nisu podržale evropske reforme u BiH.
Identičnog mišljenja je i predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini RS-a,Tarik Sadović:

“Smatram da Evropska unija mora odgoditi otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom i tako poslati toj državi snažnu poruku zbog njenog prikrivenog i negativnog utjecaja na reformske procese u BiH.”

U prvim izjavama za naš radio predstavnici stranaka iz RS-a negiraju bilo kakvu umiješanost Srbije sa zbivanjima u ovom bh. entitetu. Predsjedavajući Zastupničkog doma državnog parlamenta, Nikola Špirić, kaže kako Terzićeva i Ešdaunova izjava mora biti potkrijepljena činjenicama, jer se, u suprotnom, postavlja pitanje kakva je uloga onih koji odgovornost za neuspjeh BiH prebacuju na Srbiju i Crnu Goru.

“Bojim se ovako da se ide tome neka komšiji crkne krava, jer Srbija i Crna Gora su ozbiljno u šansi da zaključe ugovore o stabilizaciji i pridruživanju, što bi nas u BiH trebalo da raduje, a ne da nas žalosti.”

Visoki funkcioner Srpske demokratske stranke Momčilo Novaković smatra da reformu policije nije odbila Skupština RS-a, već Visoki predstavnik onog trenutka kada je postavio visoke ciljeve koji su suprotni u praksi zemalja sa sličnom unutrašnjom organizacijom kao i u BiH:

“Ne vidim zaista način na koji je Beograd mogao uticati na Narodnu skupštinu. A koliko ja znam, klubovi poslanika, a i poslanici, su zaista nakon veoma ozbiljne analize stavova i Vlade i prijedloga gospodina Terzića odlučili se za ovu varijantu.”

U Partiji demokratskog progresa kažu da zvanični Beograd nije sugerisao, niti davao preporuke poslanicima Skupštine RS-a kako će glasati. Predstavnica PDP-a Jelina Đurković:

“I jedan i drugi mogu samo da preuzmu odgovornost na sebe, a nikako da prebacuju na Beograd ili Banju Luku.”

Predstavnici stranaka iz RS-a jedinstveni su u ocjeni kako zemlje u regiji jedna drugoj moraju pomoći u približavanju evroatlantskim integracijama, a ne optuživati za sopstveni neuspjeh ili pogrešne poteze.

*****

Zvaničnici Srbije odbacili su navode predsedavajućeg Savet ministara BiH Adnana Terzića da je Beograd odgovoran za neprihvatanje reforme policije.

Neuverljive su optužbe na račun Beograda da je odgovoran za nesprovođenje reforme policije u BiH i odbijanje Parlamenta Republike Srpske da to prihvati. Ovo je za Radio Slobodna Evropa rekao savetnik srpskog predsednika Borisa Tadića, Branko Radujko. On je dodao da Srbija i Crna Gora apsolutno podržava reforme u BiH i da ih u poslednjih nekoliko godina nije ometala, ali i naveo da ih još niko nije objasnio zbog čega je neophodno da policija u Bosni i Hercegovini bude jedinstvena:

“Kada je reč o konkretnom pitanju, znači o reformi policije, Beograd svakako nije ni podržavao ni ometao taj proces. Beograd generalno podržava procese reformi. Republika Srpska je prihvatila bez bilo kakvih problema potrebu da Bosna i Hercegovina ima jedinstven sistem odbrane, jer potpuno je jasno da na evroatlanskom putu jedna država mora da ima jedan vojni sistem, jednu vojsku, ali kada je u pitanju reforma policije još niko nije zapravo izneo ozbiljne argumente zašto se toliki pritisak vrši na Republiku Srpsku da se izmene granice u smislu nadležnosti policije. Proces reforme policije je naophodan i Bosni i Hercegovini i u svim državama u regionu, ali ne u smislu menjanja entitetskih granica nego u smislu funkcionalnosti policije. Mislim da tu leži mogućnost za uspeh ukoliko gospodin Ešdaun promeni pristup i pokuša da se bavi konkretnim pitanjima funkcionalnosti policije a ne njenim granicama.”

Posle odbacivanja principa Evropske unije za reformu policije u Bosni i Hercegovini, neophodan je nastavak pregovora i traženja konsenzusa tri naroda o toj reformi, procenio je savetnik srpskog predsednika. Funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije Dušan Proroković takođe je odbacio optužbe presedavajućeg Veća ministara BiH Adnana Terzića da je Beograd uticao na RS da odbaci predlog o reformi policije:

“Mislim da je reforma sektora unutrašnjih poslova unutrašnje pitanje RS i BiH i da niko iz Beograda nije intervenisao po ovom pitanju. Beograd je, kao u mnogo slučajeva do sada, želeo da igra jednu konstruktivnu ulogu vezanu za RS i ta konstruktivna uloga pre svega se odnosi na privredni, socijalni, ekonomski i zdravstveni i obrazovni sistem nikako na sistem bezbednosti i sistem unutrašnjih poslova. Mislim da je to jedan pokušaj skidanja odgovornosti odnosno prebacivanja odgovornosti na Beograd od strane dela međunarodnih zvaničnika i dela bošnjačkih političara. Rezultat te njihove rigidne politike jeste radikalizacija javnog mnjenja, radikalizacija biračkog tela kod sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i rezultat toga jeste stvaranje jednog ambijenta za koji se ne može reći da će doprineti bržim integracijama Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.”
XS
SM
MD
LG