Dostupni linkovi

Jednom odlukom blokiran put u Europu


Bosna i Hercegovina propustila je priliku da otpočne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, priopćeno je iz Ureda Visokog predstavnika u BiH kao reakcija na sinoćnju odluku Parlamenta RS da ne prihvati reformu policije sukladno principima Europske unije. Srpska demokratska stranka, kao i druge stranke koje su glasovale za ovakvu odluku, snose glavnu odgovornost, stav je OHR-a, i one su odbacile cjelokupnu budućnost RS-a i BiH u Europskoj uniji. U priopćenju se ističe da su time Srbe u BiH izolirali od njihovih susjeda u Beogradu, koji su na putu da otpočnu pregovore o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za tri tjedna.

Izaslanstvo Europske komisije u BiH najavilo je da će dodatno razmotriti koje su daljnje mogućnosti i u procesu reforme policije u BiH, kao i otpočinjanja pregovora o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj uniji. Glasnogovornik Frane Maroević:

“Delegacija Evropske komisije je razočarana odlukom Narodne skupštine RS, koja je odbila prijedlog reforme policije - da policija treba biti organizirana na državnom nivou, da treba biti izvan neke političke kontrole i utjecaja i da se policija treba organizirati po principu šta je najbolje po funkcionalnosti i organizaciji - i principi Evropske unije se neće mijenjati. Trenutno Evropska komisija razmatra koje su dalje mogućnosti.”

Iako je propušten rok, 15. septembar, za prihvatanje reforme policije u Bosni i Hercegovini, predsjednik Narodne skupštine RS Dušan Stojičić smatra da ovakva odluka ne znači zakivanje procesa reformi i bh. put ka Europi:

“Ovo je jednostavno još jednom ponavljanje da insistiramo da RS kao entitet u BiH mora, kada je riječ o policijskim poslovima, da zadrži ono što se zove javna bezbjednost u svojoj nadležnosti, jer svaki drugi pristup bi bio jako, jako loš i poguban.”

Parlament RS, svojim zaključcima, obvezao je Vladu da nastavi razgovore o reformi policijskih snaga u BiH, no da li će i kada biti nastavka pregovora još uvijek je nepoznato.

Predstavnici Kluba Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS smatraju da su sve prilike prokockane. Šef Kluba Tarik Sadović kaže - “krivac je vlast u RS”:

“Pitanje je kako sad izaći iz ovog ćorsokaka. Zar da budemo taoci neodgovorne i nazadne politike jedne grupe ljudi? Reforma policije, čini mi se, može se obaviti samo sa novim pregovaračima iz RS, koji neće biti ograničeni političkim uslovima, suprotnim evropskim standardima, za ustroj moderne policije.”

I šef zastupničkog kluba Socijaldemokratske partije i Nove hrvatske inicijative BiH Zekerijah Osmić odgovornim za još jedan neuspjeh smatra Vladu RS i predstavnike Srpske demokratske stranke:

“Nemamo vremena da više tolerišemo ovakva ponašanja nikoga, pa ovog puta ni najviših funkcionera u RS-u.”

Komentirajući moguće sankcije prema predstavnicima RS i Srpske demokratske stranke, predsjednik Parlamenta RS Dušan Stojičić je izjavio:

“Ja ne znam šta bi bila posljedica takvog pristupa i da li je on uopšte moguć.”

Za Ured Visokoga predstavnika posljedice odluke Narodne skupštine RS su jasne i sankcije su zapravo odgađanje bh. puta ka Europi. U OHR-u su i stava da, budući da RS ne nudi nikakve prijedloge o reformi policije koji će ispuniti uvjete Europske unije, nema osnova za nastavljanje institucionalnih pregovora. A ukoliko Vlada RS namjerava ispoštovati uvjete Europske komisije, iz Ureda Visokog predstavnika joj je poručeno da zna koga treba kontaktirati kada bude spremna.
XS
SM
MD
LG