Dostupni linkovi

Presedan u novojoj političkoj istoriji


Srbija kroz pregovore o statusu pokrajine ne može da pristane na formulu brži put za Evropsku uniju zarad Kosova i Metohije, istakao je predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu agenciji Fonet:

“Ja lično smatram da Srbija i kroz pregovore za Kosovo mora da traži svoje mesto na budućoj političkoj mapi Evrope. Ali Srbija ne može da pristane na formulu: brži put za Evropsku uniju zarad Kosova i Metohije. Ne može zbog toga što ne mogu biti kompenzacije Srbije za Kosovo i Metohiju u Evropskoj uniji. Srbija ima legitimno pravo i legitimne interese na Kosovu i Metohiji ne samo zbog istorije nego i zbog investicija, zbog novca koji je uložen na Kosovu i Metohiji, zbog naših građana koji žive na Kosvu i Metohiji, imaju svoju imovinu, svoju porodičnu istoriju, i u svakom slučaju to pravo ne može biti poreknuto.”

Svi relevantni politički faktori u Srbiji zalažu se za političko rešenje budućeg statusa Kosova, koje mora biti rezultat dijaloga Beograda i Prištini uz pomoć međunarodne zajednice. I predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami, koji je u Njujorku od 7. do 9. septembra učestvovao na Svetskoj konferenciji predsednika skupština, kaže da je na tom skupu istakao da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva:

“Naravno, treba da raspravljamo o statusu Kosova i stavovi naši su poznati, ali smatramo da je neprihvatljivo ni na koji način da Kosovo i Metohija postane neka nova nezavisna država.”

Upitan da li bi protivljenje Beograda nezavisnosti Kosova moglo da uspori proces evropskih intergracija, predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami odgovara da ne vidi kako bi to moglo da se dogodi:

”Gospodin Tadić je očigledno rekao nešto sa čime se svi u ovoj državi slažu. Naravno da mi prvo želimo da se postignu standardi, ali, dakle, želimo da postignemo da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, svi ljudi, pa da dakle i Srbi i nealbanci imaju garantovano, ako ništa drugo da im neko garantuje, njihovu glavu na ramenima, pa sve ostalo.”

Proces evropskih integracija Srbije i Crne Gore sa budućim statusom Kosova nije u direktnoj vezi, jer se odvija nezavisno od odlučivanja o statusu Pokrajine, ukazuje predsednica skupštinskog Odbora za evropske intergracije Ksenija Milivojević. Ona ipak smatra da su ti procesi negde i povezani:

“Međutim, indirektno, svakako da su ti procesi povezani, odnosno da će pitanje Kosova imati uticaja na proces evropske intergracije. Ako uzmemo da su zaista najvažniji akteri međunarodne zajednice Evropska unija i Sjedinjene Države, potpuno je logično da će se ti razgovori odraziti i na proces evropske intergracije”.

Razgovori o statusu Kosova najavljuju se već za kraj godine, pa tako bivši šef diplomatije Srbije i Crne Gore i funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović veruje da će oni biti zasnovani na šatl diplomatiji, što podrazumeva da neće biti pregovaračkog stola, već će tim međunarodne zajednice pregovarati sa obe strane.
XS
SM
MD
LG