Dostupni linkovi

Potrebno je jedinstvo u pripremi za pregovore


Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen zatražio je od institucija Kosova i političkih partija da ostvare, kako je rekao, nacionalni pristup u pripremama za razgovore o statusu Kosova. Jesen Petersen je to izjavio posle razgovora sa premjerom Bajramom Kosumijem.

Šef UNMIK-a je istakao kako je sada najvažnije da se kosovske vlasti koncentrišu na ispunjenje standarda, ali da istovremeno treba početi pripreme za razgovore budućem statusu:

“Pripreme za rešavanje statusa treba da počnu, a sve institucije i političke partije treba da imaju zajednički nacionalni pristup.”

Prema rečima šefa UNMIK-a, pored vođenja unutrašnjeg dijaloga između Albanaca i Srba, potrebno je uspostaviti i direktan dijalog sa Beogradom. U tom pogledu, premijer Kosova Bajram Kosumi je izjavio da se sa Beogradom može razgovarati samo o načinima za izgradnju države Kosova, ali ne i o samom formiranju.

Osvrćući se na najave o mogućem sastanku kosovskog i srpskog ministra za lokalnu samoupravu Ljutfi Hazirija i Zorana Lončara, Kosumi je rekao da ne zna da li će doći do tog sastanka. On je naglasio da je Vlada sada više orjentisana na unutrašnji dijalog sa kosovskim Srbima, ali nikada nije bila protiv dijaloga sa zvaničnim Beogradom:

“Mi treba da razgovaramo i sa zvaničnim Beogradom. To nikada nismo negirali. Ali o pitanju formiranja države Kosova se ne može razgovarati, već samo o načinima za izgradnju države.”

Kada je u pitanju decentralizacija, šef UNMIK-a i premijer Kosova su izjavili da je varijanta B plana za decentralizaciju vlasti dobra osnova za početak formiranja novih opština. Premijer Kosumi:

“Uskoro treba da počne formiranje pilot-opštine Đeneral Janković, Mamuša i Junik, dok će se pitanje Gračanice i Parteša kasnije razmotriti kako bi i tu počela realizacija plana.”

Kosumi ističe da su vrata Vlade Kosova otvorena za predstavnike srpske zajednice kako bi se razgovaralo o njihovim stavovima. Jesen Petersen i Kosumi su razmotrili liste sa imenima odbornika u tri nove opštine, dok se o formiranju dve opštine sa većinskim srpskim stanovništvom razgovori nastavljaju.
XS
SM
MD
LG