Dostupni linkovi

Do Partnerstva za mir još jedanaest hapšenja


Novi komandant NATO štaba u BiH Bil Veber izjavio je kako je Bosna i Hercegovina ispunila skoro sve uslove za priključenje Partnerstvu za mir. Jedina preostala obaveza koju ima, kazao je Veber, je hapšenje preostalih ratnih zločinaca. Upitan da prokomentariše spekulacije kako je Radovan Karadžić uhapšen, ali da se to krije od javnosti, ili da se pregovara sa njim i Ratkom Mladićem o predaji, Veber je rekao:

“To je prvi put da čujem takvu informaciju. Ukoliko bi to bilo tačno, većina nas bi imala takvu informaciju. Međunarodna zajednica radi na tome da se oni uhapse, ali je i činjenica da je pored njih još devet optuženih za ratne zločine na slobodi. Sve njih treba uhapsiti i privesti u Haški tribunal.”

Novi komandant NATO štaba u BiH Bil Veber kaže kako neće smatrati svojim ličnim neuspjehom ukoliko Karadžić i Mladić ne budu uhapšeni do obilježavanja desete godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

NATO provjerava i sve informacije o navodnoj obuci pripadnika Al Kaide u BiH, a borba protiv terorizma, kaže Veber, ostat će i dalje prioritet Alijanse. Prvi čovjek NATO štaba u BiH, koji na toj funkciji ostaje u narednih godinu dana, najavljuje i podršku domaćim institucijama u provođenju reforme odbrane.
XS
SM
MD
LG