Dostupni linkovi

A zašto je pola miliona dobio Zdravko Čolić?


Nakon višednevnih spekulacija o tome gde se nalazi i da li se sklonio u inostranstvo, jer mu preti hapšenje zbog malverzacija u Mobtelu, Boboljub Karić se pojavio na improvizovanoj konferenciji za novinare ispred zgrade “Beograđanke” u centru grada i na pitanje novinara da li se plaši hapšenja ovako odgovorio:

“Ja se ne plašim, plaše se ovi drugi koji me napadaju, jer oni imaju najveći problem.”

Karić je takođe dodao da građane Srbije upozorava na najveću pljačku koja se ikada dogodila i u kojoj je, kako je kazao, oteto više od 40 milijardi dolara. Lider Pokreta Snage Srbije još jednom je demantovao da je profit i osnivački kapital nad Mobtelom stekao zahvaljući bliskosti sa porodicom Milošević. A pored spornih pitanja vlasničkih odnosa nad Mobtelom, zbog kojih se pred međunarodnom arbitražom u Cirihu vodi spor sa PTT-om Srbije, jedna od stvari koja se takođe pominje su neisplaćene dividende partneru PTT-u Srbije. Karić kaže da dividende iznose oko 40 miliona dolara, ali da je najpre naplata ekstraprofita njegovoj firmi, a potom još jedna blokada Mobtela iz 2004. godine, dovela do toga da ove obaveze ne budu izmirene. A na optužbe da je iz Mobtela ispumpavan novac uplatama astronomskih honorara članovima njegove porodice, Karić ovakvo odgovara:

“Honorari koji postoje su najčestitiji. Niko nije rekao zašto je 500.000 evra sponzorstva plaćeno Zdravku Čoliću, nego zašto se plaća DND, mojoj deci koja pevaju fantastično, zvezde Srbije, majko Srbijo, to...”

Istovremeno Tihomir Živanović, bivši član Komisije za utvrđivanje vlasništva nad Mobtelom, kaže da je u slučaju ispumpavanja novca iz Mobtela kako bi se izbeglo plaćanje poreza teško dokazati Karićevu krivicu:

“A što da hapse Karića? Ko hoće da hapsi mora da ima nekih dokumenata, razloga da se hapsi Karić. Što se tiče ovih vezanih isplata što su išle preko ovih firmi, ne znam, cedeovi, Mobilkos, osiguranje, Cepter firme, koje isplate su vršene. Bogoljub Karić, pošto ja imam tih ugovora, nije potpisao nijedan od tih ugovora. Da li je on podstrekivao, to treba da kaže onaj ko je potpisao ugovor.”

Živanović, međutim, naglašava da je još pre godinu dana republičkom javnom tužiocu podneo predlog da se ugovor o osnivanju Mobtela, koji su potpisali PTT Srbija i preduzeće Sistem Braće Karić BK Trejd, proglasi ništavnim, jer Karićeva firma nije upisana ni u jedan registar. Prema Živanovićevom mišljenju, sporan je i osnivački kapital koji je Karić uneo u Mobtel:

“On je trebao da pruži garanciju po ugovoru da ima na raspolaganju 66.350.000 dolara. On tu garanciju nije dao. Koliko je on uložio, šta je on uložio, ja tvrdim da momentalno niko ne zna.”

Iako su minulih dana pojedini beogradski dnevnici tvrdili da je republički javni tužilac Slobodan Janković dao nalog Drugom opštinskom tužilaštvu u Beogradu da od moskovske registracione komore zatraži dokument iz koga bi se videlo ko je u ime kompanije Karić zaista potpisnik ugovora o osnivanju Mobtela, sam republički tužilac u izjavi za naš program to nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje:

“Ja nemam uvid za svaki predmet, zato ja ne mogu da vam kažem ni da smo, ni da nismo. Sve što bi vam rekao bilo bi proizvoljno, nemam činjenice na osnovu koje bi moga da kažem ili ovako ili onako.”

Kada je reč o neuplaćenim dividendama PTT Srbija, Tihomir Živanović smatra da je upravo najveći krivac PTT jer nije ni potraživao dugove. S druge strane, Željko Ivanji, portparol PTT Srbija, tvrdi da novo poslovodstvo ove firme čini sve da se slučaj Mobtela reši, ali da to nije nimalo jednostavno, jer ovaj problem traje punih deset godina:

“U prvom delu, kao što znate, to je bila država diktatora Miloševića. Od 2000. do 2004. godine takođe ništa nije preduzimano ili je preduzimano nešto po pitanju poslovanja Mobtela, ali prvi put se nešto dešava od maja 2004. godine, kada je došlo poslovodstvo koje je rešilo da se bavi svojim poslom.”

Naposletku, Tihomir Živanović smatra da Bogoljub Karić ipak može odgovarati po jednom osnovu:

“Bogoljub može da bude kriv zbog prevare što nije uložio pare, one što je trebao da uloži na primer za opremu, to treba da bude 65.350.000. Što nije uložio toliko nego je uložio 31,5 milion. E, tu može da se ‘vata njega da je to prevara.”
XS
SM
MD
LG