Dostupni linkovi

Poseta koja otvara dijalog


U prvim reagovanjima na posetu predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića Vatikanu i njegovom susretu sa poglavarom Rimokatoličke crkve Benediktom XVI, vladika niški Iriner kaže za Radio Slobodna Evropa da se Srpska pravoslavna crkva raduje svakom aktu zbližnjavanja dveju crkava:

“Mi smo dve crkve vrlo bliske jedna drugoj i sugurno da bi to bilo na veliku obostranu radost da dođe do što bližeg zbližavanja, a krajnji cilj jeste jedinstvo, koje je istina daleko, ali bez prvog koraka nema onog drugog, ni poslednjeg.”

Pozdravljajući Marovićevu posetu Svetoj stolici, beogradski nadiskup Stanislav Hočevar kaže da je ona veoma korisna za sve, jer to znači da postoji dijalog:

“Dijalog uvjek donosi nove odnose, razumevanje, dakle, zato ga treba jako pozdraviti.”

Eventualni dolazak pape Benedikta XVI u Beograd uneo bi, po mišljenju nadbiskupa Hočevara, novu spremnost za razumevanje i saradnju:

“I pre svega, došlo bi do novog međusobnog povezivanja na višoj razini i do većeg gledanja za budućnost što je za naša vremena najvažnije. Da se konačno pobedi prošlost, što je bilo ono negativno, i da započinjemo novim životom.”

Vladika niški Irinej:

“Svaki akti i svaki pokušaj zbližavanja dveju crkava, bez obzira od koga one dolaze da li od države ili same crkve, sigurno mi se tome radujemo i pozdravljamo. Pozdravljamo i akt patrijarha da je preneo pozdrave preko Marovića novom Papi i sigurno da takve pojave i takvi momenti nas raduju i očekujumo da oni budu i plodniji i češći, razume se na dobro i korist i Pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve.”

Predsednik Srbije i Crne Gore jedan je od prvih stranih državnika koji je imao zvaničan susret sa papom Benediktom XVI od početka njegovog pontifikata 19. aprila ove godine. Ova činjenica, po analitičaru Mirku Đorđeviću, budi velike nade i očekivanja. Govoreći o mogućnosti Papine posete Beogradu, Đorđević kaže da bi ona u ovom trenutku:

“…mnogo više značila nama, našoj državi, našem narodu, pa i našoj crkvi, Srpskoj pravoslavnoj, nego možda samom Vatikanu.”

Đorđević, međutim, skreće pažnju na to da ni prethodni Papa, Jovan Pavle II, nije želeo, niti će sadašnji Papa želeti da poseti Beograd bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve:

“Još nije jasno da li je njen stav nešto mekši. Na delu je diplomatska lukava formulacija, nisu još sazreli uslovi. Ovoga puta možda smo, po mojoj oceni, korak bliže sazrevanju takvih uslova, jer se barem u delu episkopata kod nas poslednjih godinu dana zapažaju promene u diskursu, u tonu pa i u gestovima.”
XS
SM
MD
LG