Dostupni linkovi

Ratni zločini ne smeju proći nekažnjeno


Specijalni savetnik za sprečavanje genocida generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana i predsednika Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu Njujorka Huan Mendez založio se, pre svega, za ispunjenje obaveza država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije prema žrtvama kršenja ljudskih prava, uključujući zadovoljenje potrebe za istinom i pravdom.
Držeći u organizaciji Fonda za humanitarno pravo javno predavanje o obavezama država u suočavanju sa teškim nasleđem prošlosti, među koje pre svega spadaju ratni sukobi, ovaj međunarodni stručnjak za ljudska prava, koji i je sam dugo godina bio politički zatvorenik u Argentini, napomenuo je da su to obaveze koje proizilaze iz međunarodnog prava u nastojanju da zločini ne smeju da prođu nekažnjeno. Pritom je savetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana Huan Mendez podržao ideju o formiranju regionalne komisije za istinu za prostor bivše Jugoslavije o kojoj je ovih dana razgovarao nekoliko nevladinih organizacija iz Beograda, Zagreba i Sarajeva:

“Imam taj osećaj da mora da postoji jedan regionalni napor, ako ni zbog čega drugog, jer takav pokušaj omogućiće društvima da pokriju taj jaz koji postoji između njih, da se govori potpuna istina, da se prihvati ružna strana istine a da se prihvati i tolerantnost, tolerantan stav i da se shvati i mišljenje drugih o tome zašto je do svega toga došlo. Ne želim da kažem da pojedinačne komisije za istinu su loše rešenje, ali u ovom konkretnom kontekstu pokušaj da se zajednički dođe do sagledavanja onoga što je dovelo do tih nemilih događaja je validan pokušaj.”

Mendez je upozorio na svu delikatnost i osetljivost posla oko utvrđivanja onoga što se dogodilo u nedavnoj prošlosti:

“Radi se, zapravo, o obavezi država. Mislim da je istina način na koji društvo može da shvati problem kršenja ljudskih prava. Ali u slučaju bivše Jugoslavije, postoji prava opasnost da ova aktivnost može donese konfliktne rezultate i samo pogoršati tumačenja iz istorije koja su stvorila uslove za rat u prvom redu.”

Predsednik Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu iz Njuorka ipak nije imao dilema oko toga da zemlje koje su bile uključene u konflikte moraju da preovladaju svoje ratno nasleđe:

”Postoji obaveza država, što je moguće detaljnije i sveobuhvatnije, da se prikupe sve činjenice koje se odnose na kršenje ljudskih prava u određenom predmetu. I što se tiče žrtava, postoji još jedno pravo u nastojanju, a to je pravo na istinu i država se te obaveze mora pridržavati. Druga obaveza je obaveza koja se odnosi na pravdu, da se zločini istraže i da se krivično gone i kazne i ne postoji nijedan izgovor koji se može prihvatiti da se to ne učini.”
XS
SM
MD
LG