Dostupni linkovi

Ko ruši Koštunicu, a ko Karića?


Iako ni u jednoj opozicionoj stranci zvanično ne žele da potvrde da postoji dogovor o pokretanju akcije za rušenje Vlade Vojislava Koštunice, niko od njihovih predstavnika ne poriče da postoji zajednički interes ovih stranka da Vlada ode što pre sa vlasti. Kao jedan od ključnih igrača u toj priči pominje se biznismen i lider Pokreta “Snaga Srbije” Bogoljub Karić, koji je na prošlogodišnjim predsedničkim izborima osvojio treće mesto. Danas se Bogoljub Karić nalazi u inostranstvu gde radi, kako nam je rečeno u njegovoj stranci, na formiranju partijskih odbora u dijaspori. Pitanje - da li se prave dogovori sa drugim opzicionim partijama o rušenju Vlade? - je pitanje za lidera Partije Bogoljuba Karića, rečeno nam je u Pokretu “Snaga Srbije”.

Slobodan Orlić, funkcioner Socijademokratske partije, koja je nakon nedavnog isključenja iz vladajuće koalicije prešla u opoziciju, kaže da je bez inicijative dve vodeće opzicione stranke, Demokratske i Srpske radikalne stranke, suludo govoriti o padu Vlade:

“Oni koji su odlučili da Socijaldemokratsku partiju gurnu u opoziciju doneli su faktički odluku da je na neki način preusmere ka političkim partijama kao što su Demokratska stranka i Pokret ‘Snaga Srbije’, jer je očigledno da će u budućnosti te političke stranke i formirati neku novu vladu Republike Srbije.”

Đorđe Todorović, portparol Tadićeve Demokratske stranke, kaže da ne potoje nikakvi dogovori o rušenju Vlade, ali ne i da nema takvog interesa:

“To je zato što je nesposobna, zašto što ne zna da radi svoj posao i zato što ovu zemlju samo dublje i dublje gura u ponor inflacije, u ponor nezaposlenosti i u ponor lošeg životnog standarda.”

Bogoljub Karić je ovih dana dospeo u žižu javnosti nakon izjave portparola njegove strake da je moguće Karićevo hapšenje, kako bi se eliminisao politički protivnik. Istovremeno sa tim navodima pojavile su se i informacije da je PTT Srbija predao tužilaštvu i policiji dokumentaciju kojom dokazuje da PTT od osnivanja “Mobtela” nije dobio ni dinara zarade, iako je vlasnik 49 odsto komapnije. Slobodan Orlić, funkcioner Socijaldemokratske partije, koja se često u javnosti povezuje sa Karićem, kaže da misli da je reč o političkom pritisku:

“Da su to papiri koji se spominju već godinama unazad, pa je očigledno da određeni politički rejting Boboljuba Karića i Pokreta ‘Snaga Srbije’ smeta pojedinim, rekao bi, tajkunima u zemlji i naravno političkim strankama koje bi da dele svoje carstvo. Ja se ne bi bavio istragom, mislim da svako treba da radi svoj posao i da svako odgovara za ono što je činio u proteklom periodu. Da li se radi o Kariću ili o nekom drugom ja u to ne bi ulazio, ali razdvojio bi te dve stvari.”

U premijerovoj Demokratskoj stanci Srbije kažu da niko Karića ne može da spreči da se bavi politikom, ali da se mora do kraja ispitati situacija oko “Mobtela”, jer se time štiti državni interes. Čedomir Antić, funkcioner vladajuće G17 Plus odbacuje da je u pitanju politički obračun i navodi da je ova vlada i ranije sprovodila zakon kada su bili u pitanju poslovi porodice Karić:

“To što gospodin Karić ima svoju stranku ne čini ga drugačijim od građana Srbije. Teško će biti da se rasplete sve što se dešava oko gospodina Bogoljuba Karića, ali su prosto neistinite tvrdnje da se sa njim sprovodi politički obračun zato što gospodin Karić izgubio oko dve trećine svog biračkog tela između predsedničkih izbora i lokalnih izbora.”

Kolika je politička snaga Bogoljuba Karića govori i podatak da se od lidera stranaka nalazi na trećem mestu po procentu pozitivnih ocena ispitanika, iza Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, a na kojem se često smenjuje sa premijerom Vojislavom Koštunicom. Ne primećuju se prevelike oscilacije u njegovom rejtingu na pitanje koliko ga ljudi vole ili ne vole, kaže Srđan Bogodavljević, direktor ”Strategic” marketinga:

“On ima jedno stabilno telo koje misli o njemu dobro i oni koji misle o njemu loše. I to je stranački prilično jasno opredeljeno. Na događaj je mnogo osetljiviji zapravo rejting njegove stranke. Taj rejting stranke ide od deset do 15 odsto, tako da je pitanje kako će se razvijati dalje u zavisnosti, naravno, od toga kako će se sada cela afera koja se nazire odraziti na te birače.”
XS
SM
MD
LG