Dostupni linkovi

Donatorska konferencija za državni zatvor


Dok se očekuje prebacivanje dijela predmeta sa Haškog tribunala na Sud BiH, pitanje formiranja državnog zatvora u BiH postaje sve prioritetnije. U nedostatku finansijskih sredstava, BiH planira održati donatorsku konferenciju na kojoj bi se prikupilo 15 miliona eura potrebnih za izgradnju zatvora. Iako termin održavanja konferencije još nije poznat, pregovori sa potencijalnim donatorima počinju uskoro, najavio je ministar pravde BiH, Slobodan Kovač:

“Mi imamo 8. septembra razgovor sa jednom grupom ambasadora osam zemalja za koje smatramo da bi mogle biti potencijalni donatori. Namjera nam je da ih informišemo dokle smo stigli u reformi pravosuđa i koji su to ostali problemi, odnosno neriješena pitanja koja moramo čim prije rješavati.”

Tačna lokacija državnog zatvora još nije precizirana. Najčešće se pominju tri potencijalna područja u blizini Sarajeva: Butmir, Vogošća i Visoko. Zbog sigurnosnih razloga i lakšeg transporta, zatvor bi trebao biti u blizini Suda BiH, kaže ministar Kovač:

“Zatvor bi bio kapaciteta negdje oko 300 ležaja, sa svim sadržajima, po evropskim standardima. On treba da zauzme jedan širi prostor od 100 duluma zemlje. Projektna dokumentacija za izgradnju takvog zatvora već postoji, a ide se za tim da zatvor bude negdje blizu Suda BiH i Tužilaštva BiH, a razlozi su i ekonomske i bezbjednosne prirode.”

Izgradnja zatvora na državnom nivou nužna je zbog nedostatka kapaciteta koji bi zadovoljili potrebe Suda BiH, kaže Refik Hodžić, portparol Suda BiH:

“Od ogromnog je značaja i od ogromne važnosti da imamo institucije na državnom nivou koje će moći na pravi način da provedu kazne koje će Sud BiH da izrekne - kako za ratne zločine, tako i za organizovani kriminal i druga krivična djela. U ovom trenutku takvih kapaciteta nema i mislim da je izgradnja zatvora na državnom nivou možda i jedan od najprioritetnijih projekata kada se radi o ovom pitanju za čitavu državu.”

Državni sud trenutno raspolaže sa 21 pritvorskom jedinicom. Kako zatvorskih kapaciteta nema, Sud BiH do sada se oslanjao na entitetske zatvore, koji ne zadovoljavaju potrebne kriterije, ističe Slobodan Kovač:

“Problemi su veliki. Prvo, što su ti zatvori prebukirani, a drugo, oni i po standardima ne odgovaraju. Posebno ne odgovaraju evropskim standardima koje je BiH dužna da prati i zastupa i onda i mi iz tih razloga moramo imati državni zatvor.”

U Ministarstvu pravde BiH očekuju da zatvor bude izgrađen u narednih godinu dana - prije nego što budu izrečene prve presude za ratni zločin na državnom nivou.
XS
SM
MD
LG