Dostupni linkovi

Primopredaja dužnosti uz bojkot


Budućnost Kosova leži u miru, toleranciji i stabilnosti, izjavio je francuski general Iv de Kermabon, koji je komandu nad mirovnim snagama KFOR-a predao italijanskom generalu Đuzepeu Valotu.

General de Kermabon je na svečanosti primopredaje dužnosti komandanta KFOR-a, održanoj u glavnom štabu međunarodnih mirovnih snaga u Prištini, izrazio zadovoljstvo ispunjenjem misije očuvanja mira, naglašavjući da je neophodna podrška stanovništva:

“Razumevanje među stanovnicima Kosova je najvažniji preduslov za ispunjenje misije.”

Kermabon je istakao kako je dijalog od ključne važnosti za stabilnost, te da će budućnost Kosova biti mir, tolerancija i prosperitet. Novi komandant KFOR-a Valoto rekao je da će nastaviti putem kojim je išao njegov prethodnik u cilju izgradnje boljeg Kosova.

Ceremoniji predaje dužnosti komandanta mirovnih snaga prisustvovali su predsednik Skupštine Kosova Nedžat Dači, potpredsednik Vlade Kosova Adem Saljihaj, zatim ministar odbrane Francuske Mišel Alio-Mari, komandant združenih snaga NATO-a, admiral Hari Ulrih i po prvi put načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Paškaš. General Paškaš je rekao kako je njegov dolazak u Prištinu odgovor na dobru saradnju sa KFOR-om:

“Poziv sam primio ispred Vojske SiCG i ujedno sam uspostavio kontakt sa novim komandantom KFOR-a. Mi ćemo se u oktobru susresti i najvišem nivou ćemo nastaviti sa starom dobrom saradnjom, vezanom za razmenu informacija u vezi sa stanjem na Kosovu i Kopnenoj zoni bezbednosti. Znači, ovo je završetak pre svega jedne dobre saradnje i nadamo se uspostava jedne dobre buduće saradnje.”

General Paškaš je prvi zvaničnik Vojske SiCG koji je od dolaska NATO trupa na Kosovo 1999. godine prisustvovao primopredaji dužnosti komandanta KFOR-a. U znak protesta zbog njegovog prisustva, iako pozvani, ceremoniji nisu prisustvovali zvaničnici Kosovskog zaštitnog korpusa, Kosovske policijske službe, kao ni mnogi politički zvaničnici. Vlada Kosova je izrazila ogorčenje i neslaganje zbog prisustva načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.

“Vlada Kosova smatra da je prisustvo generala jedne vojske, koja je počinila teške zločine na Kosovu, za koje do sada nije tražila izvinjenje, neprihvatljivo i predstavlja uvredu za građane”, navodi se u saopštenju.

Ističe se kako Vlada nije bila informisana o odluci generala De Kermabona da pozove zvaničnika Vojske SiCG.

“Vlada je o tome informisana samo 45 minuta pre početka ceremonije, našavši se tako pred svršenim činom. Ipak je posle konsultacija ocenjeno da, bez obzira što je prisustvo načelnika Generalštaba Vojske SiCG neprihvatljivo, njegovo učešće ne treba da bude razlog da se ne prisustvuje manifestaciji koja se održava u glavnom gradu Kosova”, navodi se u saopštenju Vlade i objašnjava da je protest iskazan tako što je zamenik premijera Adem Saljihaj odmah posle zvaničnog dela napustio ceremoniju.

Svečanosti u štabu KFOR-a nije prisustvovao ni komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, general Agim Čeku. Razloge objašnjava porparol Korpusa, pukovnik Šemsi Sulja:

“General Čeku nije bio na ceremoniji predaje dužnosti komandanta KFOR-a zbog prisustva načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.”

Sulja ističe kako je srpska vojska počinila zločine na Kosovu, te stoga ne može biti partner NATO-a i Kosovskog zaštitnog korpusa.
XS
SM
MD
LG