Dostupni linkovi

Obustavljena primena B varijante


Ministar lokalne uprave u Vladi Kosova Lutfi Haziri predao je međunarodnoj administraciji na Kosovu predlog odbornika novih opštinskih jedinica i sada očekuje odgovor od Prvog i Drugog stuba UNMIK-a u vezi sa eventualnim problemima koji su predloženi odbornici možda imali sa zakonom i procenu njihove imovine. Vlada Kosova je otvorena da razgovara sa Srbima oko uključivanja u proces, kaže ministar Haziri i ističe kako je teško da će biti drugih izmena u planu B:

«Odluka je formalizovana i ne ostavlja mnogo prostora da se pregovara, u najmanju ruku se ne pregovara ovo pitanje, ali ćemo mi razgovarati i otvoreni smo za učešće Srba u procesu, naravno razmatrajući njihove zahteve.

Inače, kao što je poznato, varijanta B Plana o decentralizaciji je naišla na podršku UNMIK-a i Kontakt grupe. Istovremeno, politčki predstavnici kosovskih Srba i lokalni predstavnici naselja Parteš i Gračanica su se izjasnili protiv tog plana. Posle takve odluke, oni su se susreli sa Jesenom Petersenom, premijerom Kosumijem i ministrom Hazirijem. Kakva je sada situacija? Imaju li odgovore na pismene zahteve koje su uputili? Ranđel Nojkić, šef Poslaničke grupe SLKM u Skupštini Kosova:

«Juče smo dostavili dopunu, pojasnili smo neke stvari. Gospodin Petersen nam je obećao i rekao je da će za nedelju dana da nas pozove.“

Nojkić ističe kako očekuju odgovor i od ministra Hazirija, sa kojim su prošle nedelje razgovarali:

«Gospodin Haziri je izjavio da će nas pismeno obavestiti po pitanju našeg plana, mi do danas nismo dobili nikakav pismeni odgovor.“

Ministar Haziri je Radiju Slobodna Evropa izjavio da će vrlo brzo sa srpskim predstavnicima razgovarati o njihovim zahtevima u meri u kojoj se neće dovoditi u pitanje principi koji su utvrđeni i prvobitni zahtev kosovskih Srba:

«Njihov prvi zahtev u B varijanti je bio da svaka pilot-opština po svaku cenu bude multietnička i mi smo to poštovali.“

Predstavnici Vlade su istakli da su neprihvatljivi zahtevi srpskih predstavnika da se pilot-opštini Parteš doda selo Pasjane i da se Gračanici doda Čaglavica, a skine Ajvalija, koja ima albansku većinu. Vlada takođe nije saglasna da pilot-opštine u probnoj fazi dobiju sva ovlašćenja koja imaju sadašnje opštine na Kosovu.
XS
SM
MD
LG