Dostupni linkovi

Uhapšen ili ne?


Iz Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu još nema potvrde informacije da je haški bjegunac Dragan Zelenović, optužen za ratne zločine u Foči, uhapšen u Rusiji. Portparol Tribunala u Bosni i Hercegovini, Matijas Helman, za Radio Slobodna Evropa kaže kako Tribunal još provjerava informaciju o hapšenju. Ukoliko bude tačna, u Tribunalu, navodi Helman, očekuju da Zelenović bude izručen Hagu, a nikako Beogradu, kako tvrde neki srbijanski mediji:

“Bilo koja osoba koja je optužena pred Tribunalom, ako je uhapšena u bilo kojoj zemlji, mora biti prebačena u Hag. I tu je izuzetno jasna međunarodna obaveza svake države da optužene osobe pred Tribunalom locira, traži, uhapsi i direktno prebaci u Hag. To se odnosi na sve zemlje i na sve optužene pred Haškim tribunalom.”

Prema navodima moskovskih medija, ruska policija potvrdila je hapšenje Zelenovića. Listu “Pravda” je zvaničnik ruske policije Anatolij Vortov izjavio kako je policija pritvorila Zelenovića na osnovu potjernice Haškog tribunala, te da je Zelenović živio u sibirskom regionu Kanti Mansisk, koji se nalazi 2.000 kilometara od Moskve. Pomoćnik tužioca u ovom regionu, Vladimir Tijulkov, potvrdio je da će dokumenti za Zelenovićevo izručenje danas biti upućeni Državnom tužilaštvu Rusije, ali nije precizirao kome će Zelenović biti izručen.

Ruska agencija Interfax javila je još juče, pozivajući se na policijske izvore, da je Zelenović uhapšen 25. avgusta u zapadnosibirskom centru naftne industrije Kanti Mansisk. Tamo se krio već nekoliko godina radeći kao građevinski radnik i sa falsifikovanim ispravama pod imenom Branislav Petrović.

I dok se Zelenović krio, grad Foča, u kojem je počinio zločine za koje ga tereti Haški tribunal, pod američkim je sankcijama još od prije 2000. godine. Predsjednik Skupštine opštine Foča, Lutvija Šukalo:

“Dragan Zelenović Zelja je jedan od optuženih koji je u grupi sa Jankovićem i, hajde da kažem, i Tutom, koji je izvršio samoubistvo prilikom hapšenja, i Stankovićem. To je grupa od pet optuženika koji se terete za silovanje Bošnjakinja na području opštine Foča.”

Tako u Foču, kaže predsjednik Skupštine opštine, do danas nije stigao ni dolar američke pomoći za obnovu upravo zbog Zelenovića:

“Mi moramo ispoštovati do kraja saradnju s Haškim tribunalom kao jedan od osnovnih preduslova. To podrazumijeva da Dragan Zelenović mora da se nađe u Hagu.”

U Foči tako očekuju da će, nakon što se Zelenović nađe u Hagu, u jesen ove godine Američki kongres konačno skinuti sankcije ovom gradu.

Do sada, međutim, u Ambasadi BiH u Moskvi, a niti u ruskoj ambasadi u Sarajevu nisu mogli potvrditi da je Zelenović uhapšen. Ambasador Rusije u BiH, Konstantin Šuvalov, juče je čak izjavio da ga je Ministarstvo vanjskih poslova njegove zemlje službeno obavijestilo kako ne postoje informacije da je Zelenović uhapšen u Rusiji.

Prema haškoj optužnici, Zelenović je zajedno s Gojkom Jankovićem i Radovanom Stankovićem optužen na osnovu individualne krivične odgovornosti za mučenje i silovanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Foči 1992. godine. U optužnici se još navodi da je Zelenović tada bio zamjenik komandanta vojne policije i vođa paravojne jedinice u Foči.

Glavni tužilac Haškog tribunala, Karla del Ponte, još u junu ove godine izjavila je da se, osim Zelenovića, u Rusiji krije i haški optuženik Vlastimir Đorđević.

*****

Više detalja o kontradiktorinim informacijama o hapšenju Dragana Zelenovića za naš program iznosi Andrej Šari, novinar ruskog programa Radija Slobodna Evropa:

ŠARI: Za sada postoji samo par izjava predstavnika ruskog tužilaštva, jednog tužilaštva u Sibiru i jednog tužilaštva u Moskvi. Oni su potvrdili da je uhapšen Branislav Petrović, ali se pretpostavlja da je to Dragan Zelenović. Sada je u toku procedura da ga izruče, prvo u Moskvu, a nakon toga što se sve provjeri, možda će biti predan u Hag. Koliko je poznato, podaci o tome da se on nalazi u Hanti-Mansijsku došli su iz Haga, uključujući i brojeve telefona. Uhapšen je po nalogu i informacijama Haškog tribunala. Politički je to bitno jer je po prvi put saradnja između Rusije i Haškog tribunala dostigla takav nivo. Tehnički podaci još uvijek nisu poznati. Zanimljivo je da uopšte neki bivši Jugosloveni rade u Hanti-Mansijsku. To je jedan dosta veliki grad na sjeveru Sibira u kojem ima dosta snijega i nafte. Postoje podatci koji ukazuju na to da je Branislav Petrović tamo radio kao mali privatni poduzetnik i kao inžinjer u jednoj od mašinskih firmi.

RSE: Kako se može tumačiti to da je Rusija, po prvi put, odlučila da izruči jednog od haških optuženika?

ŠARI: Izgleda da je on sitna riba.

RSE: Kada se može očekivati da će ruska strana izručiti Zelenovića Srbiji?

ŠARI: Mislim da je to pitanje nekoliko sedmica.
XS
SM
MD
LG