Dostupni linkovi

U Uraganu Katrina poginulo 80 ljudi


Američki centar za paraćenje uragana je objavio da je uragan Katrina, koji se u početku kretao brzinom od oko 240 kilometara na sat, oslabio, te da se više ne smatra uraganom već tropskom olujom. Snažno kišno nevrijeme uz obalu Meksičkog zaljeva, međutim, nastavlja da se širi u unutrašnjost zemlje. Velika područja u američkoj saveznoj državi Mississippi potpuno su izolirana zbog oštećenih ili zatrpanih saobraćajnica ostacima porušenih kuća.

Najveća bojazan od uragana Katrina vladala je za New Orleans, koji se nalazi većim dijelom ispod nivoa površine mora, pa je grad gotovo u potpunosti iseljen još prije dolaska oluje. Iako je središte uragana mimoišlo taj grad, snažan olujni vjetar prouzrokovao je velike poplave.

“Grad je u stanju uništavanja. Više od 80 procenata njegove površine je pod vodom koja u nekim njegovim dijelovima dostiže dubinu od šest metara, a nakon pucanja jednog od najvažnijih nasipa nivo vode stalno raste”, kaže garadonačelnik New Orleansa Ray Nagin. On je potvrdio da je istorijski dio grada, Francuski kvart, za sada izvan opasnosti.

Direktor Medicinskog centra u New Orleansu Karen Troyer Karaway izjavila je kako je “visoka voda u središtu grada spriječila prilaz bolnici spasilačkim vozilima, zbog čega je pripremljena evakuacija zračnim putem više od hiljadu ljudi koji su se nalazili u bolnici”.

Američki predsjednik George Bush proglasio je vanredno stanje u saveznim državama Luisiani, Mississippiju, Floridi i Alabami, neposredno prije udara oluje u njihovo kopno. Na taj način osigurano je da milijarde dolara savezne vlade i iz drugih izvora budu trenutno dostupni pogođenim područjima.

U ovom trenutku se procjenjuje da će šteta od uragana Katrina iznositi najmanje 25 milijardi dolara. Materijalne posljedice bi mogle premašiti i štetu od 31 milijarde dolara, koju je prouzrokovao uragan Andrew, udarom na Miami prije tri godine.

Po svojim posljedicama, međutim, ovaj put su naozbiljnije štete koje je oluja pričinila na naftnim postrojenjima. U Meksičkom zaljevu su gotovo sve naftne platforme i bušotine obustavile rad i evakuisale hiljade radnika. Dnevna doprema nafte tržištu je smanjena za više od 600.000 barela ili skoro za polovinu uobičajenih potreba. Istovremeno, kao prateća pojava, smanjena je i proizvodnja prirodnog gasa.

Cijena nafte je naglo skočila za skoro pet dolara i probila dosadašnju psihološku granicu iznad 70 dolara po barelu. Iako je taj trend zaustavljen, procjenjuje se da to može imati snažan inflatorni udar, ne samo na američkom tržištu, već i na rast cijena nafte i benzina širom svijeta. Očekuje se da će američka vlada biti prinuđena da u sanaciji takvog stanja intreveniše ubacivanjem na tržište nafte iz federalnih robnih rezervi. Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) već je najavljena mogućnost povećanja dnevne proizvodnje za pola miliona barela, kako bi se ublažio dalji rast cijena nafte zbog aktuelne situacije u Meksičkom zaljevu.

Stručnjaci, međutim, procejenjuju da bi rast cijena nafte mogao dostići i 80 dolara po barelu. Razlog je permanentan rast potražnje nafte na svjetskom tržištu, zahvaljujući ekspanziji pojedinih privreda, kao što je kineska, naprimjer, kaže Manouchehr Takin iz Londonskog centra za globalne energetske studije:

“Raspoloživa eksploatacija nafte neće moći zadovoljiti stalni rast zahtjeva svjetskog tržišta, uprkos spremnosti zamalja proizvođača nafte na dodatnu proizvodnju.”

Ovaj analitičar naglašava kako ne postoje ni približno dovoljne proizvodne rezerve kao ranijih godina. To je osnovni razlog zašto bilo kakav zastoj u proizvodnji, kao što je sada slučaj s uraganom Katrina u Meksičkom zaljevu, donosi dramatičan poremećaj i rast cijena na energetskom tržištu:

“Dugoročan problem u stabilizaciji ponude i potražnje nafte može biti sanacija i brzo vraćanje u ponovnu funkciju naftnih kapaciteta u Meksičkom zaljevu, koji su, po svemu sudeći, značajnije oštećeni. Ukoliko se to ne desi u kratkom roku, prije početka ovogodišnje sezone grijanja, na svjetskom energetskom tržištu je moguće očekivati velike probleme.”
XS
SM
MD
LG