Dostupni linkovi

Ubijen funkcioner crnogorske policije


Crnogorska policija je angažovala sva raspoloživa sredstva i u okviru istrage pronašla je nadomak Podgorice džip “čiroki”, koji je eksplodirao u fazi osmatranja. Među dijelovima uništenog vozila pronađeni su ostaci automatske puške.
Crnogorski mediji prenose, pozvajući se na neimenovane policijske izvore, da je Šćekić, načelnik Uprave za opšti kriminalitet, ubijen u klasičnoj „sačekuši“, na kućnom pragu, sat poslije ponoći. Prema nezvaničnim informacijama, ubica je na Šćekića pucao sa leđa iz automatskog oružja.

Komentarišući činjenicu da su u Podgorici u posljednjih pet godina po istom receptu ubijena tri visoka policijska funkcionera, te da prethodna dva ubistva još nijesu razjašnjena, predsjednik Savjeta Grupe za promjene Svetozar Jovićević za Radio Slobodna Evropa kaže da ga je, kao običnog građanina, vijest o posljednjem zločinu frapirala:

«Razumije se da svakog normalnog čovjeka mora frapirati ako visoki policijski funkcioner bude ubijen, ako poučeni dosadašnjim iskustvom to ostane na tome i ništa se ne razjasni, onda tu nema druge nego da se svi osjećamo krajnje nesigurno kao građani.“

Jovićević dodaje da se nerasvijetljeni zločini koji s razlogom izazivaju građansku nesigurnost ponavljaju već petnaestak godina i smatra da ova vlast nije u stanju da povrati povjerenje naroda:

«Čim policija u nekim tako karakterističnim slučajevima, gdje su vrlo moguće visoki policijski funkcioneri bili umiješani u različite radnje, mi svi to naslućujemo, ne govorim, naravno, o slučaju nego o mnogim drugim prethodnim, pa ako se to ne razjasni i ako sav grad priča o ubistvu jednom ne tako davnom, strašnom ubistvu ispred bolnice, iako svi manje više znaju o čemu se i o kome se radi i ako vlast na to ne reaguje, niti policija ne razjašnjava o čemu se radi, pa šta možete drugo očekivati osim ovo. Vrlo je moguće da čovjek korektan, profesionalan dođe na trag određenih stvari i možda otkriva u sopstvenoj kući problematične ljude, problematične radnje i onda se dešava to što se dešava. Taj lanac se morao odavno prekinut. Ja se samo bojim da to ovakva vlast i ova vlast ne može učinjeti. To mora učiniti neko drugi.“

Podsjetimo: ubistvo Slavoljuba Šćekića je treći atentat na policijske funkcionere u Crnoj Gori. Maja 2000. godine ubijen je Goran Žugić, savjetnik za bezbijednost crnogorskog predsjednika, koji je sa više hitaca likvidiran ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao. Januara naredne godine u strogom centru Podgorice na očigled velikog broja svjedoka ubijen je Darko Beli Raspopović, visoki funkcioner Službe državne bezbijednosti. Kako su objavili mediji, jutros ubijeni Šćekić bio je uključen u istragu ta dva ubistva koja do danas nijesu rasvijetljena. Šćekić je bio i član Specijalnog policijskog tima koji je vodio istragu oko ubistva glavnog urednika podgoričkog dnevnika «Dan» Duška Jovanovića.
XS
SM
MD
LG