Dostupni linkovi

Kritike i unutar vlastite stranke


Dok kongresmeni, ne samo iz redova Demokratske, već i predsjednikove Republikanske stranke dovode u pitanje njegovu strategiju u Iraku, predsjednik se suočava i sa antiratnom kampanjom koju predvodi majka vojnika poginulog u toj zemlji.

Predsjednik Buš nastoji da odgovori na signale nezadovoljstva domaće javnosti zbog rata u Iraku:

“Linije borbi u Iraku su jasno povučene. Ne postoji prostor između. Trebaće više vremena, žrtvovanja i odlučnosti da se država, koju je vodio nasilnički diktator i koji je podržavao terorizam, preobrazi u slobodnu zemlju I saveznika u ratu protiv terora.”

Ovo je, pored ostalog, kazao predsjednik Buš u govoru pripadnicima Nacionalne garde u jednoj bazi u saveznoj državi Ajdaho prošle sedmice. Bio je to drugi u seriji nastupa kojima američki predsjednik želi da naglasi važnost Iraka za američku bezbjednost.

Rejting šefa Bijele kuće je dramatično pao ovog ljeta uz jasno opredjljenjenje većine Amerikanaca da se vojno angažovanje u Iraku mora nastaviti dok se ta država ne stabilizuje, ali uz sve veće dileme zašto je rat započet. Predsjednik Buš rijetko spominje da je u Iraku i Avganistanu poginulo više od 2.000 američkih vojnika. Sindi Sihan, Amerikanka čiji je sin poginuo u Iraku lani, zalaže se za neodložno povlačenje trupa. Njen višednevni protest u blizini ranča predsjednika Buša u Teksasu, postao je tačka oslonca za mnoge protivnike rata:

“Ja govorim u ime hiljada takvih. Znam da govorimo u ime hiljada kada tražimo odgovor koji je to uzvišeni cilj za koji naša djeca ginu, koji je to cilj da se još uvijek bore i jos uvijek ginu.”

Galupove ankete pokazuju da 40 posto Amerikanaca podržava Bušovu politiku, dok je 56 protiv. Dalji udarac sadašnjoj administraciji stigao je iz sopstvenih redova, od republikanskog senatora Čaka Hejgla , vijetnamskog veterana, koji irački rat poredi sa svojevremenim angažovanjem SAD u Vijetnamu. Ugledni vašingtonski analitičar Čarls Kuk napominje da postoji i niz anketa koje ukazuju da predsjednik Buš i dalje uživa visok ugled među većinom Republikanaca koji kontrolišu oba doma Kongresa:

“Može se uočiti da među Demokratima i nezavisnima nestaje podrška predsjedniku. To je kod Republikanaca neznatno, ne vjerujem da će mnogi slijediti Čaka Hejgla.”

Neki Republikanci traže da administracija učini više kako bi obrazložila i odbranila svoj kurs u Iraku. Šef štaba združenih američkih snaga, general Ričard Majers, napominje da Amerikanci nisu angažovani u iračkom ratu kao što su bili u II Drugom svjetskom ratu. Otud politički lideri moraju javnosti više govoriti o važnosti Iraka:

“Mislim da je lako ljudima koji nisu direktno ili indirektno uključeni, da na trenutak zaborave da smo nacija koja je u ratu. U pravu ste da moramo o tome govoriti i to na način koji će odraziti da su ovo veoma ozbiljna vremena.”

Politički analitičar Čarls Kuk ističe da je na predsjedniku da održi kontinuirani dijalog s nacijom o Iraku:

“Mislim da ćemo i dalje pratiti kako predsjednik tokom kampanje širom zemlje nastoji da artikuliše zašto smo tamo i zašto moramo ostati, pokušavajući kako najbolje zna da što više podrške, znajući ipak da će od događaja u samom Iraku zavisiti kako javnost procjenjuje njegovu politiku.”

Iz pomorske baze u Kaliforniji predsjednik Bus će se u četvrtak ponovo obratiti domaćoj javnosti i izložiti argumente za iračku operaciju. Sindi Sihan kaže da će iz Teksasa krenuti za Vašington, nastavljajući svoju kampanju za američko povlačenje iz Iraka.
XS
SM
MD
LG