Dostupni linkovi

Smjena na čelu NATO štaba u Sarajevu


Nakon jedanaest mjeseci provedenih na čelu NATO štaba, general Stiven Šuk odlazi, kako kaže, zadovoljan postignutim napretkom. Uspješna zamjena vojnika SFOR-a trupama EUFOR-a, te osnivanje NATO štaba u Sarajevu predstavljaju najznačajnije promjene od Dejtona. Okončanje procesa reforme odbrane u BiH, u koji je aktivno uključen i NATO, od Bosne i Hercegovine načinit će ozbiljnog kandidata za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, naglašava zapovjednik NATO štaba:

“Najveća prepreka napretku i dalje jesu haški bjegunci Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji moraju biti predati sudu pravde.”

NATO će i dalje sarađivati sa lokalnim vlastima na tom zadatku, poručuje general Šuk, uz napomenu da je od oktobra prošle godine postignut značajn pomak - od 34 haška optuženika na slobodi su ostala još samo devetorica.

Zapovjednik NATO štaba u Sarajevu podsjeća, odgovarajući na stalne prigovore zbog Karadžića i Mladića, da prije svih odgovornost za rješenje tog problema snose RS i Bosna i Hercegovina:

“Poglavlje o Karadžiću i Mladiću veoma je blizu okončanja. Da li ste mogli zamisliti do prije godinu dana da će Ljiljana Karadžić javno zatražiti od svog supruga da se preda? Prije godinu niste mogli zamisliti ni velike postere na ulicama Pala kojima se Karadžić poziva na predaju. Ne želim govoriti o tome gdje se možda nalazi, to su stvari operativne prirode. ”

General Šuk dodaje da su se stvari na Balkanu, kada su u pitanju haški optuženici, radikalno promijenile i da je on po tom pitanju veliki optimista. Generala Šuka na mjestu zapovjednika NATO štaba u Sarajevu zamijenit će ove sedmice također Amerikanac - general Bil Veber.
XS
SM
MD
LG