Dostupni linkovi

Hodočašće vraćenim umjetninama


Nakon pada Ernestinova, ratne 1991. iz tamošnje je kolonije odneseno više od 150 skulptura i oko 200 slika nastalih u toj koloniji. Sva djela koja su vraćena, sada su izložena u prostorima Ernestinovačke galerije, a postoje obećanja da bi još jedan dio nekadašnje kolekcije mogao biti vraćen.

Dok veliki broj građana i ekskurzija svakodnevno razgleda skulpture koje su ernestinovačkoj koloniji iz Banje Jauković u Vojvodini vraćene nakon 13 godina, Mato Tijardović, predsjednik Udruge koja nosi ime Petra Smajića, najpoznatijeg hrvatskog kipara naivca, prisjeća se kako je tekao mukotrpni postupak oko vraćanja umjetnina:

¨Napravili smo kontakt sa Ministarstvom Srbije i Crne Gore, što je trajalo jako, jako dugo. Nama je Ministarstvo za kulturu Srbije odobrilo, a nisu se javili Crnoj Gori, pa je to produženo za još godinu dana. Na kraju kada smo sve napravili, došli smo u Banju Jauković, tamo je došao novi gradonačelnik iz Radikala, koji nam je isto jako puno kočio. Zadnjeg dana kada smo trebali dovesti skulpture, on mi je rekao da može, ali pola-pola.¨

Tijardović kaže kako je u Ernestinovu vladalo veliko veselje kad je dio skulptura nakon 13 gsodina vraćen. Većina kipara, čija su djela godinama bila otuđena u Banji Jauković kraj Apatina, više nije bila među živima, no oni koji su imali prilike ponovno vidjeti svoja djela bili su vrlo zadovoljni:

¨Taj dan kada su stigle kulture, drugi dan su došli svi autori da vide svoje. Posjeta je jako velika ovih dana. To je neopisivo. Ljudi dolaze vidjeti te skulpture. Manje skulpture su postavljene u galeriji, a veće smo obnovili, jer te skulpture su se nalazile na vanjskom prostoru u Apatinu. Inače, ove koje su bile u unutrašnjem prostoru su jako dobro očuvane. I sada imamo puno najavljenih autobusa koji bi željeli doći i vidjeti, tako da mi nastavljamo i dalje sa izložbom u Galeriji.¨

Kipar naivac Siniša Tešankić, koji je sudjelovao u radu svih dosadašnjih saziva Ernestinovačke kolonije, jedan je od onih koji još nije doživio trenutak da ponovno vidi svoje skulpture, odnesene iz Ernestinova 1991.:

¨Mogu vam reći da mi je jako žao. Naime, dosta mojih djela, ne samo odavde iz Ernestinovačke galerije nego i iz kuće, je nestalo. U kući sam imao jednu cijelu kolekciju umjetničkih djela, ne samo što sam ja radio nego, što su i druge kolege radile. Između ostalog i Smajićevih crteža je bilo i dva zadnja rada što je u životu uradio, Adama i Evu. A, što se tiče mojih radova, samo po sjećanju i to sada već malo teže mogu se sjetiti. Međutim, jako bi mi drago bilo da sa nekim stupim u kontakt, da mi bar jedan dio vrati.¨

No, Mato Tijardović se nada da će akcijom dvaju ministarstava kulture, hrvatskog i srpskog, uskoro biti vraćen još jedan dio ernestinovačke zbirke:

¨U Srbiji i Crnoj Gori se još uvijek nalazi negdje oko 158 skulptura, jer imam točno popis tih radova, i oko 220 slika. Inače, fundus - sve skupa slika i radova prije rata - je bio negdje oko 600. U današnjem fundusu Ernestinovačke kolonije imamo oko 180 skulptura i 250 slika.¨

U Ernestinovačkoj koloniji su svjesni da dio radova, pogotovo minijatura doajena naivnog kiparstva Petra Smajića, vjerojatno nikada neće biti vraćen, jer prema nekim informacijama, one su završile na crnom tržištu u inozemstvu.
XS
SM
MD
LG