Dostupni linkovi

EU za sada bez karantina


Bolje spriječiti, nego žaliti kada bude kasno, smatraju holandski eksperti. Prije dvije godine u ovoj zemlji je uništeno 30 miliona peradi, kako bi se spriječilo širenje ptičije groznice. Zaraza je usmrtila jednog veterinara. Holandija je za sada usamljena u odluci da primjeni mjere karantina na piliće, guske, patke i ćurke, kako bi spriječila kontakt sa pticama selicama iz Sibira i centralne Azije. Vodeći eksperti Evropske unije na sastanku u Briselu procijenili su u četvrtak da nema potrebe da se u ovoj fazi uvodi zabrana držanja živine na otvorenom. Portparol Evropske komesije Filip Tod je izjavio:

“Stručnjaci su uočili da su specifične mjere zaštite na snazi u nekim zemljama Unije, kako bi se odgovorilo na širenje ptičije groznice u Rusiji, ali opšta zabrana da se perad drži na otvorenom za sada bi bila neadekvatna.”

Neimenovani zvaničnik Evropske unije je kazao da stotine vrsta ptica selica dolaze u Evropu iz Sibira i srednje Azije svake godine. Većina se privremeno nastani u Njemačkoj, Danskoj i Holandiji. To objašnjava zašto Njemačka ozbiljno razmišlja da slijedi holandski primjer. Naucnici su primjetili da zaražene ptice ugibaju brzo, pa je pitanje koliko dugo mogu da nose opasni virus. Većina stručnjaka u Evropskoj uniji smatraju da opasnost nije velika i da je otuda dovoljna zabrana uvoza peradi iz Rusije i Kazahstana. Ta odluka je na snazi od 12. avgusta. Filip Tod objašnjava:

“Na sastanku je dogovoren određeni broj mjera, uključujući preispitivanje planova za suzbijanje zaraze i pojačani nadzor kako bi se postojeći propisi, poput zabrane uvoza, u cjelosti poštivali.”

Članice Unije su se takođe saglasile da u punoj mjeri primjenjuju mjere kontrole uvoza ptica i posebnu kontrolu putnika i prtljaga iz centralne Azije i drugih rizičnih područja.

Na sastanku u Briselu moguće prenošenje zaraze na ljude nije razmatrano. Evropska komisija je saopštila da radi na planu mjera u slučaju da se ptičija groznica proširi i na ljude. Od zaraze je u jugoistočnoj Aziji umrlo 50 osoba.
XS
SM
MD
LG