Dostupni linkovi

WASHINGTON


SAD su saopstile da ce poslati u Irak dodatnih hiljadu i po vojnika koji ce sudjelovati u poboljsanju sigurnosne situacije pred izbore u toj zemlji cije je odrzavanje planirano do krajem ove godine. U meduvremenu je iracki premijer Ibrahim al-Jaafari pozvao sugradjane na mir nakon sto su se u mjestu Nadzaf sukobili pripadnici suprotstavljenih siitskih milicija. U sukobu je poginulo pet osoba, dok ih je vise ranjeno. Sukobi su vodjeni i u Nasiriji, a tenzije se osjecaju u mnogim sitskim gradovima.

PEKING
Kina i EU pocele su danas pregovore o problemu prekomjernog izvoza kineskog tekstila u Evropu. Iz evropske delegacije je saopsteno da "pregovaraci pokusavaju da razmotre strategiju u vezi sa blokiranim kineskim robama u Evropskim lukama". Rijec je o odjeci vrijednoj nekoliko miliona dolara sto je daleko iznad dogovorenih uvoznih kvota. Evropski trgovic upozoravaju da ce im zbog toga rafovi ostati prazni uoci zimske sezone.

ZENEVA
Svajcarske spasilacke sluzbe najavile su evakuaciju priobalnih oblasti Berna zbog poplava koje prijete tom svajcarskom gradu. Zbog jakih kisa u centralnoj Evropi nivoi rijaka i jezera u Svajcarskoj su veoma visoki i u Bernu je situacija zabrinjavajuca. U nevremenu proteklih dana u Evropi su poginule 42 osobe, ali bi broj zrtava mogao da bude veci jer se veliki broj ljudi vode kao nestali. Samo u Rumuniji je zabiljezen 31 smrtni slucaj, Austrija, Bugarska i Svajcarska su prijavile devet zrtava.
XS
SM
MD
LG