Dostupni linkovi

Ambasador Prosper u poseti izbeglicama


Ambasadori Prosper i Polt, u razgovoru sa izbeglicama iz ovog kolektivnog centra, želeli su da čuju razloge zbog kojih se još nisu vratili svojim kućama i prenesu poruke američke vlade:

“Razumemo da moramo uraditi više da ponovo izgradite svoje živote. Poruke koje sam danas primio preneću državnom sekretaru gospođi Rajs i Beloj kući, kao i vašoj vladi ovde. Verujem u budućnost ove zemlje i da će, obavljajući ovaj teški posao i donoseći teške odluke, region i zemlje moći da krenu napred i odvoje se od ratnih zločina i užasa koji su se dogodili. Vrlo blizu smo one tačke koju kad pređemo krenućemo napred jednom i za svagda.”

Ambasador Prosper je još jednom istakao da bez procesuiranja ratnih zločina neće biti napretka i boljeg života u celom regionu. Od izbeglica gosti su mogli da čuju i ovo:

“Treba Mladića i Karadžića odmah uhapsiti. A Ejup Ganić sad sjedi s vama ravnopravno, Tuđman, ubijaju kolonu. E, to izaziva kod nas Srba revolt da kažemo da kažemo: pa ne treba ići ni Radovan.”

“Pričaću o životu moje dece koji žive u ovih deset kvadrata, imamo samo jedan izbeglički krevet, pola vekne hleba, jednu pljeskavicu. Najviše bih volela, ako ima neko adekvatno rešenje, da se pomogne toj deci.”

Kako su gotovo svi oni izrazili želju da se isele u treće zemlje, ambasador Polt je podvukao da tu vrstu pomoći od Sjedinjenih Američkih Država ne mogu očekivati:

“Kao što je ambasador Prosper rekao, ne možemo da promenimo prošlost, ali možemo svakog dana naporno da radimo da promenimo budućnost. Želimo zatvaranje svih izbegličkih centara, jer znamo da svi možete naći pristojan dom i pristojan posao. Mi brinemo o vašim problemima i potrudićemo se da ih rešite. Radićemo sa vašom vladom i drugim zemljama u svetu da bismo našli rešenje.”
XS
SM
MD
LG