Dostupni linkovi

Nova politička kriza


Premijer Srbije Vojislav Koštunica pozvao je sve predstavnike Socijaldemokratske partije da podnesu ostavke na funkcije u vladinim institucijama jer je ta stranka, odnosno njeni poslanici nisu glasali za pomenuti zakon. Premijer je ocenio da je ta odluka legitimna, ali je upozorio da se ne može istovremeno biti i na vlasti i u opoziciji. Ovakva odluka po mnogima nesvojstvena dosadašnjim političkim manirima Vojsilava Koštunice za mnoge je bila iznenađenje. Svakako najviše su iznenađeni ali ne i uplašeni funkcioneri Socijaldemokratske partije, kazao je član Predsedništva Slobodan Orlić:

“Mi ostavke nećemo podnositi i to smo javno rekli. Ako hoće da nas razreše zbog toga što ne podržavamo te vladine predloge neka izvole. Ja sam rekao i drugi stvar, ako misle da imaju većinu u Skupštini Srbije bez Socijaldemokratske partije neka provere. Premijer Koštunica nije tražio našu smenu kada nismo hteli da glasamo o Vladinom zakonu da se izjednače prava ravnogoraca i partizana. Koštunica nije tražio ostavku od ministara iz G17 kada su glasali protiv Ustavne povelje.”

Na čelu Socijaldemokratske partije nalazi se Nebojša Čović, prvi čovek zadužen za Kosovo u vladi Vojislava Koštunice. On je na godišnjem odmoru i to u trenutku kada se ozbiljno najavljuje da će na sednici Vlade u četvrtak, ukoliko sami ne podnesu ostavke, funkcioneri Socijaldemokratske partije biti razrešeni, zapretio je šef Poslaničke grupe DSS premijera Koštunice Miloš Aligrudić:

“Ukoliko ga radi u ime SDP i vrlo jasno predstavlja svoju političku stranku tamo u ime ranije potpisanog koalicionog sporazuma, u tom slučaju on tamo ne može ostati. Znači u ime SDP niko više ne može biti u Vladi Republike Srbije.”

Članica vladajuće koalicije G17 Plus takođe smatra, kao i ostali koalicioni partneri unutar manjinske vlade, da bi poslanici Socijaldemokratske partije morali da napuste funkcije koje imaju u izvršnoj vlasti ukoliko glasaju protiv Vladinih predloga. Miloljub Albijanić:

“Ako to ne učine jasno je šta sledi, razrešenje, da ne kažem izbacivanje, je li tako? Mislim da je ovo korektno i da treba sačekati dalji razvoj situacije jer ne može se biti i u opoziciji i na vlasti u isto vreme. Ne možete vi da idete i da mešetarite sa sindikatima, sa time da im obećavate ne znam šta sa dva poslanika u Skupštini Srbije.”

Vladajuća koalicija smatra kako ovim potezom premijera nije ugroženja njena poslanička većina, uz manjinsku podršku socijalista Vlada ima podršku 129 poslanika. Stoga Dušan Petrović, potpredsednik opozicione Demokratske stranke postavlja pitanje zašto premijer Vojislav Koštunica poziva funkcionere Socijaldemokratske partije da podnesu ostavke umesto da ih smeni:

“Dešava se upravo ono što Demokratska stranka i predviđa. Stvara se veliko nezadovoljstvo i mislim da je to put kako će Vlada izgubiti većinu, da će poslanici jedan po jedan ili u grupama menjati svoje temeljno stanovište i da će tako Vlada ostati bez 126 poslanika.”

Socijaldemokratska partija je stranka koja je na sličan način postupila u prethodnoj vladi premijera Živkovića i omogućila vanredne izbore u trenutku kada je premijer Koštunica po identičnom scenariju malo vlast malo opozicija isključen iz DOS-a iz državnih institucija. Socijaldemokratska partija je u parlamentu imala tri poslanika izabrana na listi G17 Plus. Slobodan Orlić:

“Zašto je važan taj zakon videćete kad krene privatizacija NIS-a i zašto se žuri Vojislavu Koštunici to ćete morati njega da pitate, s obzirom da kada je bio u opoziciji za vreme DOS i premijera Đinđića nije mu se baš toliko žurilo i nije na taj način govorio o privatizaciji. I naravno, bilo bi dobro da pitate premijera Koštunicu, pošto nas poziva da podnesemo ostavke, da li je on tvrdeći u svom današnjem saopštenju da se ne može u istom momentu biti i vlast i opozicija, da li je on u periodu i vladavine DOS bio i vlast i opozicija, i da li je on svoje ljude pozivao da podnose ostavke ili su bili razrešavani što u Vladi Srbije, što u Skupštini grada, i na kraju krajeva, on kao predsednik državne zajednice da li je ostao na mestu na kom je došao zahvaljujući DOS.”

Politički analitičar Zoran Stojiljković ocenio je da je potez Vojislava Koštunice kojim traži ostavke vladinih funkcionera jačanje pozicije unutar same manjinske vlade i poruka ostalim koalicionim partnerima:

“Prosto i jednostavno, ovo je pokušaj da se ta većina ne roni dalje, jer jednostavno, sad svaki put kad dođe nekakav zakon kad već nemate sigurnu većinu, ako počne da vam se dešava da vam zakoni padaju, onda je to poput lavine koja se stvara i to onda može dovesti do utiska da Vlada više nije sposobna da aranžira većinu u kojoj će usvojiti zakone a onda je to i put ka izborima.”

Socijaldemokratska partija u ponedeljak nije želela da glasa za Vladin predlog o ukidanju Zakona o naftnoj industriji Srbije, a negirali su da su tražili novac. U dogovoru sa sindikatima ova stranka je odbila Vladin predlog. Sličnim metodima 2003. godine srušena je vlada premijera Zorana Živkovića kao naslednica politike pokojnog Zorana Đinđića.
XS
SM
MD
LG