Dostupni linkovi

Olimpijada, a nije grčka


Hiljade posjetilaca na Bratačkom lugu kod Nevesinja pratilo je u nedelju neuobičajene olimpijske discipline: trku s jajetom u kašiki, skakanje na mijeh, kamena s ramena i potezanje konopa.

Bio je to samo dio repertoara 130. Nevesinjske olimpijade na kojoj se ovog vikenda takmičilo, zborovalo, pjevalo i pilo.

Ljubitelji tradicionalnih nevesinjskih konjskih trka bili su svjedoci neobičnog prizora: nakon što je uznemireni konj zbacio mladog jahača, sedamdesetpetogodišnji vlasnik konja Sokola, Mišo Ilić, uzjahao je i osvojio treće mjesto. Mišo Ilić:

„Publika bodri čovjeka i diže ga. Što nijesi mislio, goniš bolje. Očekivali smo uglavnom da neću biti potonji, a osvojili smo ovo mjesto. Pun sam sreće!“

Dan ranije, na pijaci u Nevesinju održao se sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radova. Komisija koja je birala najbolje proizvode imala je težak zadatak – degustaciju domaćeg sira i kajmaka, meda, lincure ili šljivovice.

Vlasnica jednog od najskromnijih štandova – s tri para priglavaka, dva tkana prekrivača i ponjavom je baba Anđa Remeta. Osamdesetčetvrta joj je godina, ali raditi se, kaže, mora:
„Pa evo, bogami, ovako, držim pomalo, te kokošku, te krme, te 'vako, pletivo, borimo se, te berem bilje po planinama i tako to. Živimo jope' dobro, nije loše.“
„Ma šta je dobro, šuti!“
„Ma kako nije, ne daj Bože gore, jel' tako?“

Osim što tka, bere ljekovito bilje i čuva stoku, baba Remeta, kako je zovu komšije, i provodadžiše:

„Jesi l' udata? Imam ja momaka vamo da bi se udala kod nas. Pa imaju neki profesor, neki učitelj, neki.., kako koji. Ima i' dosta. Šta ja znam u koga bi se ti zaljubila.“

Pod šatorima na Bratačkom lugu za svakog gosta našlo se ponešto. Biralo se uglavnom između rakije i piva, turbo folka i gusala.

Publika je pažljivo pratila i potezanje konopa u kome su Nevesinjci važili za favorite. Ove godine titulu im je ipak preuzela ekipa iz Novog Sada. Nikola Kajović, kapiten pobjedničke ekipe:

„Mi dolazimo šestu godinu ovde u Nevesinje i mogu vam reći da je ove godine najviše ekipa bilo, da je to postao veoma popularan sport zahvaljujući nama i domaćinu.“

Nevesinjska olimpijada, kažu domaćini, ima tradiciju dužu od jednog vijeka, a nastavak je održavanja konjskih trka na Bratačkom lugu. Spoj tradicionalnog i modernog je ekonomski dobitna kombinacija, smatra načelnik opštine Nevesinje Branislav Miković:

„Cijenimo da i sport i tradicija i kultura trebaju da sve više budu u svrhu dobrog života ljudi, znači da ljudi razmišljaju na način da to što se dešava treba da bude na opšte zadovoljstvo, ali i na opštu korist.“

Iako se navike i običaji u Hercegovini sporo mijenjaju, u Nevesinju se polako otvaraju vrata promjenama. I na samom zboru na Bratačkom lugu bilo je manje nacionalističke ornamentike nego prethodnih godina, kažu posjetioci.

Tek na jednoj manjoj tezgi mogle su se pronaći majice s likoma Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ali siromašnom nevesinjskom narodu ovog ljeta bili su zanimljiviji ćevapi i pivo.
XS
SM
MD
LG