Dostupni linkovi

Nema kampova za obuku terorista


Komandant EUFOR-a u BiH David Licky izjavio je danas u Sarajevu da u BiH nema kampova za obuku terorista, te da EUFOR i domaće sigurnosne strukture čine sve da takvih logora ne bude ni u budućnosti.

Prvi čovjek EUFOR-a ovo je izjavio nakon objavljivanja video snimaka agencije Cybercast news o navodnom terorističkom kampu u Bosni i Hercegovini, a koje su prenijele banjalučke Nezavisne novine. Prema njegovim riječima, terorističke organizacije svoje operacije pripremaju u najvećoj tajnosti i u veoma kratkom roku, pri čemu se ni na jednoj lokaciji duže ne zadržavaju, jer na taj način izbjegavaju rizik da budu otkrivene i uništene.

Informaciju o postojanju kampova za obuku terorista u Bosni i Hercegovini demantovao je danas i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. On je ocijenio da se radi o nastavku kampanje koja dolazi iz susjednih zemalja.

Član Komisije za odbrambenu i sigurnosnu politiku državnog Parlamenta, Momčilo Novaković, kaže kako je Komisija i u ranijim slučajevima spekulisanja u medijima o navodnim terorističkim kampovima u Bosni i Hercegovini, dobijala potvrde od međunarodnih i domaćih sigurnosnih agencija, o njihovom nepostojanju. Ipak, Novaković kaže kako svaka informacija ovakve vrste treba biti provjerena:

“Zvaničnici Međunarodne zajednice moraju krajnje ozbiljno uzeti ovakve informacije i provjeriti da li ima toga ili nema.“

Član Komisije za odbrambenu i sigurnosnu politiku Parlamenta BiH, Osman Brka:

„Tačno je da u Bosni ima terorista i hiljade terorista šeta Bosnom: oni koji su učestvovali u genocidu i agresiji na BiH, i o njima niko ne govori. Ja bih volio da ti centri moći pomognu Bosni i Hercegovini i da već 'dokazane teroriste' pokušaju, s nama, već jednom dovesti u nekakav red, a ne izmišljati one koji nikad i nisu postojali.“

Vojni analitičar Ostoja Barašin:

„Ja nemam razloga da ne vjerujem zvaničnim organima vlasti, ali ih mogu pozvati da, svakako u obavezi da provjere navode o kojima je ovdje riječ, u što kraćem vremenu javnost obavijeste o tome da li su ovo samo obične medijske špekulacije ili zaista u pozadini postoje i činjenice.“

Objavljivanje informacija o navodnoj obuci terorista u Bosni i Hercegovini u bosanskohercegovačkim medijima, ali i institucijama vlasti, nije novina. U maju ove godine direktor policije Republike Srpske, Dragomir Andan, je tvrdio kako MUP ovog bh. entiteta posjeduje obavještajne i operativne podatke da je jedanaest osoba, koje su izvršile posljednji teroristički napad u Španiji, pripremano u BiH.

„Prema svim obavještajnim i operativnim podacima, priprema za izvođenje ove aktivnosti u Španiji, vršena je na tlu Bosne i Hercegovine. Oni su, dakle, sa ovih prostora otišli u Španiju. Čak smo na nekim savjetovanjima došli do podatka da su i upaljači koji su stavljani u eksplozivne naprave u Španiji, pravljeni u Bosni i Hercegovini.“

Mjesec kasnije, nakon što su međunarodni predstavnici u BiH tražili dokaze o ovoj tvrdnji, Andan je u pismu upućenom Evropskoj policiji i Visokom predstavniku, izrazio žaljenje zbog izjave koja je mogla prouzrokovati, kako je rekao, štetu, ali i uznemiriti građane BiH. Tom prilikom prvi čovjek policije Republike Srpske je rekao da informacija nije provjerena ni potvrđena kao istinita.
XS
SM
MD
LG