Dostupni linkovi

Srbi će učestvovati u pregovorima


Ranđel Nojkić, šef parlamentarne grupe “Srpske liste za Kosovo” u kosovskom Parlamentu, izjavio je za naš radio kako nije bitno na čijoj će strani sedeti lideri kosovskih Srba kada budu počeli razgovori o konačnom statusu, već je najvažnije da se time utiče na poboljšanje životnih uslova:

“Uopšte nije važno s koje strane će Srbi sedeti, važno je da kosovski Srbi brane interese srpske zajednice na Kosovu. Mi smo imali Srbe koji su sedeli s druge strane, pa nisu davali nikakve rezultate, nisu pružali nikakvu logističku podršku, to jest, nisu doneli nešto što bi Srbima poboljsalo zivot na Kosovu."

Dragiša Krstović, poslanik Srpske liste, ističe kako je realna mogućnost, koju će međunarodna zajednica jedino podržati, da kosovski Srbi budu u prištinskoj delegaciji:

„Ja mislim da će biti nekih političkih predstavnika Srba, koji će zagovarati stav da Srbi mogu da budu samo u delegaciji Beograda kada se bude prešlo na razgovore o budućem statusu Kosova. Ali je pitanje koliko će to da bude realan stav i koliko će on biti prihvatljiv sa stanovištva međunarodne zajednice. Zato mislim da će jedina mogućnost biti da Srbi ipak budu na strani kosovskih institucija. Ja mislim da će biti na strani Prištine i da će u toj delegaciji ili na toj strani na kojoj budu zastupati svoje interese kao zajednice koja živi na Kosovu."

Predstavnici Srpske liste su najavili kako će se naredne nedelje sastati kako bi razmotrili učešće u političkom procesu na Kosovu, pa tako i u radu političkog Foruma, koji treba da pripremi Prištinu za početak razgovora o statusu. Kosovski Srbi ne učestvuju u radu tog foruma, koga čine čelnici institucija i političkih partija Albanaca."

Nojkić je najavio da će Srpska lista naredne sedmice razmotriti dalje aktivnosti, te ocenio da neučešće srpskih lidera u procesima na Kosovu nanosi štetu srpskoj zajednici:

“Zasedaće cela lista svi poslanici uradićemo dodatne konsultacije. Mi smo videli da naše učešće odnosno naše neučestvovanje, naš pasivan pristup rešavanju pitanja decentralizacije i ostalih problema zapravo samo nam nanosi štetu. Tako da će biti velika šteta ukoliko budemo opet doneli odluku za jedan pasivan rad, odnosno bojkot i ja se nadam da ćemo mi doneti odluku da aktivno učestuvjemo, ali da sačekamo sledeću nedelju”.

Komentarišući poslednju izjavu premijera Kosova Bajrama Kosumija, kako se sa Beogradom neće razgovarati o statusu, Krstović kaže da se Beograd ne može zaobići:

„Sve vreme od konstituisanja prvih privremenih institucija međunarodna zajednica i međunarodna misija su isticali da je Beograd nezaobilazni učesnik tog dijaloga. Dakle, Beograd mora biti učesnik tog dijaloga."

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za procenu ispunjenja standarda, ambasador Kai Eide, treba da sačini izvestaj o tome koliko je Kosovo uradilo u procesu ispunjenja međunarodnih normi. Od tog izveštaja zavisi da li će biti pokrenuto pitanje otvaranje pregovora o konačnom statusu Kosova. Krstović ocenjuje kako će razgovori o budućem statusu Kosova početi krajem godine, ali on ne veruje da će izveštaj Kai Eidea uticati na početak tog procesa:

„On će imati uticaja na suštinu tih razgovora, ali na početak, ne verujem. Tako da očekujem da će krajem ove godine ti razgovori moći da počnu. Moguće je da će početak biti odložen, ne znam iz kojih razloga, uopšte ne bih bio iznenađen da razogovori otpočnu krajem ove godine."
XS
SM
MD
LG