Dostupni linkovi

Neizvjesna jesenja svemirska misija


Sedam od 25 članova savjetničke komisije, koji su sačinili izvještaj o prošlomjesečnoj misiji šatla "Diskaveri" iznijeli su ozbiljne optužbe na račun NASE, tvrdeći da previše insistira na lansiranju novog štala nauštrb bezbjednosti, posebno imajući u vidu probleme koje je i sam "Diskaveri" imao u svemiru, kao i katastrofu "Kolumbije" početkom 2003. U srijedu su menadžeri NASE oragnizovali konferenciju za novinare da raspravljau o slijedećoj štal misiji, ali su nalazi manjinskog dijela komisje dominirali na sesiji.

Otpočetka brifinga, stariji zvaničnik NASE glavni akcenat je stavljao na najavi nove misije, prvobitno planirane za jesen, koja je odložena za 4. mart 2006. godine. Međutim, čak i taj datum nije siguran. Razlog – problemi sa pjenastim toplotno izolacionim štitom, koji se na određenoj visini raspada. Bil Gerstenmajer, menadžer NASE za svemirske operacije kaže da su inžinjeri počeli da shvataju kako se pjenasti izolacioni štit polomio tokom propšlomjesečne misije "Diskaverija". Gerstenmajer takođe kaže da je NASA promjenila strategiju, pa će od šatlovih individulanih misija ubuduće, prema njegovim riječima, štalovi letovi biti dio opšte strategije u službi Međunrodne svemirske stanice.

Admisnistrator NASE Majkl Grifin podsjetio je da će šatl biti mijenjan u fazama u narednih pet godina, ali će prije toga izvršavati svoje obaveze u svemirskoj stanici. Na novinarska pitanja o kritičkom izvještaju manjinskog dijela komisije i tvrdnje da NASA neće da sluša kritike, Grifin je rekao da će Agencija sa pažnjom razmatrati sve preporuke komisije.

Na pitanje: da li NASA ima takozvanu krizu povjerenja u vrhu Agencije, Grifin je priznao da je NASA ignorisala probleme za toplotnom izolacijom do kastrofe "Kolumbije", što je, kako je rekao, sramota, ali i dodao da je prizemljila sve letove dok nije otkonjen problem. Komentarišući misiju "Diskaverija", Grifin je rekao:

"Bilo je nekoliko područja koja nisu funkcionisla kako treba, ali skoro sve je funkcionisalo dobro. Dakle, da li ja imam krizu povjerenja u tim koji je uradio skoro sve besprijekorno? Naravno da ne ! Mi idemo dalje i namjeravamo da popravimo sve ono što nije bilo u redu ovaj put."

Na pitanje: kako NASA planira na lansira šatl za sedam mjeseci, imajući u vidu sve navedene okolnosti, Grifin je odgovorio da neke izmjene uvijek mogu biti napravljene u zavisnosti od nalaza izvještaja savjetničke komisije.

"Želim da uvjerim sve da ćemo provjeriti sve detalje, manjinski izvještaj, jednako kao i izvještaj većinskog dijela komisije. Kad sve prođemo, donijećemo odluku. Ali ja neću da sjedim ovdje i speskulišem šta ćemo raditi sa izvještajem koji smo dobili juče."

Izvještač Slobodne Evrope zaključuje da su obojica zvaničnika NASE novi u ovom poslu, rade ga svega nekoliko mjeseci, tako da je suviše rano reći koliko će biti izmjena između sadašnje i buduće šatl misije, kad god to bilo.
XS
SM
MD
LG