Dostupni linkovi

Čista trgovina ili nacionalni interes?


Ponedeljak kad pred Parlamentom Srbije treba ponovo da se nađe zakon o NIS-u je "dan D", uveren je predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić:

“Znači sada mora da se zaustavi taj proces i da ne sme da se donese na taj način odluka o preduzeću od kojeg će da zavisi životi ne 13.000 ljudi, nego osam miliona ljudi, životi apsolutno svih ljudi, makroekonomska stabilnost ove zemlje zavisi od toga da li će u ponedeljak biti doneta ta odluka ili neće biti doneta ta odluka. Dakle D je u ponedeljak. Usvaja se zakon, automatski stupa na snagu odluka iz Službenog glasnika broj 60, gde kaže: NIS se deli ovako, ovako, ovako. Privatizacioni savetnik je forma, privatizacioni savetnik je nešto ko će uraditi nešto što već ima poslovni pravni okvir, nešto što je već izglasano, nešto što je već završeno.”

Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Tihomir Simić ukazuje da postoji očigledna nepoznanica iz pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom:

“Koji su to kriterijumi, kakvi standardi, kakvi su to interesi koji mogu na ovakav način obrazložiti i utemeljiti jednu odluku da se privatizuju i prodaju dve najznačajnije rafinerije u ovom regionu.”

Predsednik Socijalnoekonomskog saveta i Samostalnih sindikata Srbije Miljenko Smiljanić kaže:

“Međunarodni monetarni fond ne uslovljava prodaju energetskog sistema naše zemlje, sa tim nema veze. Ali uslovljava reformu penzijskog sistema”.

Prema njegovoj tvrdnji celokupna stručna i druga javnost je protiv, a za brzometnu privatizaciju NIS-a zalažu se samo tri čoveka, ministri Naumov, Dinkić i potpredsednik Labus:

“Dakle stvar je veoma ozbiljna. Lobi onih koji jedva čekaju da se ovo odvije da bi se preuzelo ogromno bogatstvo koje nije statičke kategorije nego dinamičke. Možemo li im se suprotstaviti? Možemo samo na dva načina: kroz parlament lobiranjem sa političkim partijama da se tamo u parlamentu to ne desi, mislim sada na naftu i energosistem, a potom i na zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ako toga ne bude, sindikati umiru onog trenutka ako ne dignu protest na ulici.”

Budući da se i sindikalci NIS-a protive kako kažu odokativnoj privatizaciji i zahtevaju formiranje decentralizovane i vertikalno organizovane nacionalne naftne kompanije u čijoj privatizaciji bi država zadržala kontrolni paket, postavlja se onda pitanje šta će biti sa zakonom o NIS-u u ponedeljak. Pokrajinski sekretar za rad Snežana Lakićević Stojačić misli ovako:

“Ukoliko bude postignuta većina to znači da je ponovo na dnevnom redu bila trgovina, preraspodela, dogovor, fakturisanje, nešto što nema veze sa zdravim političkim životom i što nema veze sa nacionalnim interesom u priči o restruktuiranju i privatizaciji NIS-a.
XS
SM
MD
LG