Dostupni linkovi

Pucaj da bi ubio


Dvadesedmogodišnji Brazilac Žan de Menezes ubijen je 22. jula, dan nakon neuspelog teroristilčkog napada na podzemnu železnicu u Londonu. Porodica stradalog mladića zatražila je da istraga što pre okonča posao nakon što su ove sedmice procurile informacije iz izveštaja nezavisne komisije. Advokat porodice Garet Pirs (Gareth Pierce) posle razgovora sa predstavnicima ovog istražnog tela:

"Izrazili smo našu veliku zabrinutost zato što, iako nezavisna komisija ima zakonom predviđenu obavezu da istraži čitav slučaj od samog početka, nije bila prisutna na licu mesta ubrzo nakon ubistva. Ne znam da li je to onemogućio šef londonske policije ili ministar unutrašnjih poslova," rekla je Pirs.

Dokumentacija je dostavljena nezavisnoj komisiji tek tri dana nakon ubistva Menezesa. Prema informacijama koje su procurile u javnost, šef londonske policije Jan Bler je odugovlačio jer se pribojavao da bi istraga nezavisne komisije mogla da oteža operaciju policije u potrazi za drugim osumnjičenim teroristima. Zamenik šefa nezavisne komisije Džon Vadhem (John Wadham) potvrdio je da se ovo telo suočavalo sa problemima:

"Policija glavnog grada se u početku opirala da se uključimo u istragu, ali smo to prevazišli. Zbog ovog spora započeli smo posao sa zakašnjenjem, ali ćemo nastojati da rekonstruišemo sve činjenice, uključujući i dokaze koji su u međuvremenu nestali, " rekao je Vadhem.

Tokom osmatanja stanova u južnom delu Londona, u kojima se, prema proceni policije, krio osumnjičeni terorista, policajac zadužen da identifikuje lica koja izlaze iz zgrade, urinirao je u trenutku kada je Menezes napuštao svoj apartman. S obzirom da nije video njegovo lice, policajac nije bio u prilici da obavesti svoje pretpostavljene da Menezes najverovatnije nije tražena osoba.
Nakon ubistva, policija je saopštila da se Menezes ponašao sumnjivo, noseći debeli kaput usred leta, kao i da je skočio preko ograde u podzemnoj železnici, odbivši da se povinuje zahtevu policije da stane. Međutim, prema tvrdnji jednog svedoka, ubijeni mladić nosio je teksas jaknu i nije preskakao ogradu. Po ovom svedočenju, Menezes je uzeo primerak besplatnih novina, ušao je sa kartom na platformu, mirno se šetajući i potrčao je tek kada je čuo da dolazi voz. Nekoliko sekundi nakon toga pogođen je sa osam metaka.

Advokat porodice ubijenog mladića Garet Pirs kaže da se izveštaji policije i nezavisne komisije u priličnoj meri razlikuju. Ovo nezavisno telo je najavilo da će okončati istragu između tri i šest meseci. U međuvremenu, brazilske vlasti su najavile da će sprovesti nezavisnu istragu, pa će sledeće sedmice poslati komisiju u London.
Sve češće prozivani šef londonske policije Jan Bler kaže da dobija mnogo više podrške građana nego zahteva za ostavkom. Nakon prvog terorističkog napada na London 7. jula u kome je poginulo više od 50 osoba, britanska policija se, u sprečavanju eventualnog novog terorističkog napada, suočava sa dilemom kako da pomiri nužnost efikasne akcije i delovanja u okviru zakona.
XS
SM
MD
LG