Dostupni linkovi

Zabava ‘Škorpiona’


U prostorijama Fonda za humanitarno pravo otpočela je projekcija integralnog nemontiranog filma o streljanju šestorice mladića bošnjačke nacionalnosti koje su u okolini Trnova ubili pripadnici jedinice “Škorpioni”. Ovaj materijal se emituje zbog poslednjih napisa u pojedinim medijima i na internetu koji dovode u pitanje njegovu autentičnost, kaže za RFE predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić:

“Napisi koji se pojavljuju u medijima i na internetu praćeni su tako nepristojnim objašnjenjem da to stvarno zahteva da se novinarima pokaže u celini taj snimak i da onda donose sami zaključak. Ovako, prema pisanju i prema internet prezentaciji izvesne srpske političke organizacije, sve je to neka zabava pripadnika ‘Škorpiona’ koje je neko iskoristio i sada predstavlja to kao zločin. Mislim da je zbog toga veoma važno prikazati taj snimak u celini, bez komentara i dopustiti ljudima novinarima da zaključuju. Činjenica je da je to jedan od načina kako bi se taj vrlo ružan, ne samo prema žrtvama, nego uopšte prema zločinu, ton u medijima zaustavio i vrlo sam uverena da će posle zbilja prestati da se iznose takve informacije koje o užasnom zločinu govore kao o zabavi jedne policijske jedinice.”

Integralni snimak nedvosmisleno dokazuje da je reč o zločinu, tvrdi Nataša Kandić:

“Snimak je vrlo jednostavan, vrlo ubedljiv. Ne ostavlja nikakav prostor za sumnju da li je tu u pitanju neka montaža, da li je u pitanju neka ružna zabava. Potpuno je nedvosmislen u tome što prikazuje, jer prikazuje ono što je učinjeno i što se dogodilo.”
XS
SM
MD
LG