Dostupni linkovi

Selo Čaglavica nezadovoljno planom ‘B’


Novi plan o decentralizaciji na Kosovu i Metohiji može dovesti do kolektivnog iseljavanja stanovnika sela Čaglavica, upozorio je pred novinarima u Beogradu predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković, i sam meštanin tog sela. Planom ‘B’ o decentralizaciji predviđeno je da selo Čaglavica, u kojem je većinsko srpsko stanovništvo, ne bude u sastavu opštine Gračanica, već opštine Priština, preneo je Trajković ocenjujući da takva odluka predstavlja pokušaj etničkog čišćenja.

“Mi smo želeli da dođemo da skrenemo pažnju i našoj i međunarodnoj javnosti da bi jedan takav potez da Čaglavica bude izuzeta iz pilot projekta Gračanice, opština Gračanica, u stvari neverovatnom brzinom otvorio proces konačnog etničkog čišćenja Čaglavice. Tendencije su očigledne da sva takva strateška mesta koja drže Srbi treba osvojiti, onesposobiti i na kraju kontrolisati. Mi na to ne možemo da pristanemo.”

Momčilo Trajković pozvao je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da hitno zakaže sednicu Saveta za Kosovo i Metohiju na kojoj bi se raspravljalo o tom pitanju. Selo Čaglavica zajedno sa Preocima pripadalo je mesnoj zajednici Lapnje selo i ta dva sela predstavljaju prirodni savez ljudi koji tu žive i nikada nisu bili odvojena, upozorio je predsednik Mesne zajednice Ljubomir Dekić.

“Nezamislivo je da sada jedan poslanik postoji u opštini Priština, znači mi ćemo imati manje od pola. Ujedno, matična škola nam je u Lapnjem selu, znači, istureno odeljenje u Čaglovci i Preocu. Sad zamislite da nam deca idu u školu u drugoj opštini ili da se venčavamo u drugoj opštini. Ne znam, mi tražimo pomoć. Očekujemo i od međunarodne zajednice da će gospodine Eide uvideti smišljenost i da to neće prihvatiti.”

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković, pored ostalog, kazao da je plan UNMIK-a i kosovske Vlade o decentralizaciji potpuno neprihvatljiv za Srbe jer u njemu nema suštinskih elemenata decentralizacije.
XS
SM
MD
LG