Dostupni linkovi

Pomilovanje u pravnoj praznini


Bivši ministar obrane Federacije BiH, Miroslav Prce, koji odlukom Suda Bosne i Hercegovine izdržava kaznu od pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe ovlasti u slučaju Hercegovačka banka, odlukom Predsjednika Federacije BiH je pomilovan.

Kazna mu se smanjuje za godinu dana, glavni je dio odluke čiji je potpuni sadržaj, koji uključuje i razloge, nepoznat javnosti i za sada se temelji na medijskim napisima.

U uredu predsjednika Federacije BiH Nike Lozančića, te Ministarstvu pravde Federacije BiH na čijem je čelu Borjana Krišto, zbog kolektivnog godišnjeg odmora, nismo uspjeli dobiti zvaničnu potvrdu informacije.

Nemaju je ni u Uredu Visokoga predstavnika odakle je Predsjedniku Federacije odaslana poruka da do petka očekuju konkretan odgovor povodom medijskih napisa o pomilovanju Miroslava Prce. Glasnogovornik OHR-a, Mario Brkić:


„Gospodin Prce se izjasnio krivim za zloupotrebu javnih sredstava, postigao je dogovor sa Sudom i zbog toga je dobio kaznu od samo pet godina zatvora, u odnosu na maksimalnih petnaest godina. Sudija u tom slučaju preporučuje, na osnovu postignutog dogovora, da bi svako pomilovanje bilo neprikladno.“

Ured Visokog predstavnika smatra da su predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić i federalna ministrica pravde Borjana Krišto "zlouporabili zakon o pomilovanju u političke svrhe".

Neki političari još smatraju da žive u vremenima kada su bili zaštićeni kao predstavnici vlasti, a da su samo obični gradjani dužni poštivati zakon, kažu iz OHR-a, naglašavajući da je ta era prošla jer se sada u BiH provodi vladavina zakona.

Tumačenje odluke o pomilovanju očekuju i u Sudu BiH, točnije Tužiteljstvu BiH. Šef Odjela za korupciju, gospodarski i organizirani kriminal Tužiteljstva BiH, Džon Mekner, kaže za naš radio da je uredu Predsjednika Federacije poslao urgentan zahtjev u kojemu traži kopiju odluke:

“Još nismo dobili odluku Predsjednika Federacije BiH. Proslijedili smo zahtjev u četvrtak prošloga tjedna i ponovno jučer, i nismo dobili odgovor. Vrlo smo zainteresirani da dobijemo tumačenje razloga za njeno donošenje. Kazna koja je izrečena Miroslavu Prci rezultat je nagodbe koju je prihvatio Sud BiH.”

Kako u OHR-u smatraju da je korištenje ovlasti Predsjednika Federacije kako bi se umiješao u predmet Suda BiH u vrijeme kada je državni zakon o predsjedničkom pomilovanju u izradi, kršenje temeljnog principa vladavine zakona, tumačenje smo potražili i u Ministarstvu pravde BiH.

Ministar Slobodan Kovač, trenutačno je na godišnjem odmoru i kaže da nije upoznat sa detaljima slučaja, ali ističe:

„Sad trenutno BiH nema zakona o pomilovanju, odnosno, sačinjen je novi tekst zakona, ali on još nije prošao zakonsku proceduru. Sad je nastala jedna pravna praznina koja se čim prije mora otkloniti. Normalno bi se taj državni zakon o pomilovanju primjenjivao na one slučajeve gdje se radi o odlukama Suda BiH, odnosno Tužilaštva BiH, i, kad takvog zakona nema, onda je, po meni, upitno da li je pomilovanje pravno utemeljeno.“

Predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić još nije reagirao na upozorenja koja stižu iz Ureda Visokog predstavnika, kao ni na zahtjeve iz Suda i Tužiteljstva BiH. Inače, nešto ranije je iz Ureda Visokog predstavnika najavljena mogućnost poništenja odluke o pomilovanju bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce.
XS
SM
MD
LG