Dostupni linkovi

Novi svjedok o ubojstvu osječkih Srba


Novi svjedok, također nekadašnji pripadnik Branimirove osječke vojne pod zapovjedništvom Branimira Glavaša, već je ranije kontaktirao sa Hrvatskim helsinškim odborom za ljudska prava (HHO), a to je potvrdio i Žarko Puhovski, predsjednik te nevladine organizacije i iskaz dao osječkoj policiji.

¨Još jedan od, do sada četverice, građana koji su se javili HHO-u, je u međuvremenu došao u kontakt sa državnim odvjetništvom i tako postao službenim svjedokom. Koliko mi je poznato, tog je gospodina jučer ispitala policija, po nalogu državnoga odvjetništva u dogovoru sa samim svjedokom. To je obavljeno negdje u okolini Osijeka.¨

Početkom ovoga tjedna, na županijskom sudu u Zagrebu, saslušan je još jedan svjedok koji je, kako je izvjestio ¨Jutarnji List¨, potvrdio navode sada zaštićenog svjedoka Krunoslava Fehera o umješanosti Branimira Glavaša u ubojstva osječkih civila. Puhovski nije mogao pobliže odgovoriti šta je rekao svjedok, no kaže, po onome što zna, da je svjedočenje vrlo značajno:

¨To je do sada najsustavniji prikaz onoga što se događalo. To je čovjek s kojim sam razgovarao prije desetak dana u Osijeku, koji je bio jedan od funkcionara ili časnika u toj postrojbi i koji je veoma precizno oslikao situaciju u samoj postrojbi, njezino funkcioniranje i neke pojedinosti u vezi zločina.¨

Branimir Glavaš, kojeg su do sada najmanje tri osobe dovele u vezu sa ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992. godine, i dalje odbija bilo kakvu povezanost sa tim događajima. Na konferenciji za novinare, prošle srijede, on je sve to nazvao dijelom politički montiranog procesa koji se protiv njega vodi. On je, prošle srijede, pročitao imena 40 ubijenih civila u ratnom Osijeku, rekavši kako su ona zabilježena u policijskim dokumentima iz 1994. godine. Glavaš tvrdi da policija ni na koji način, u tom izvještaju, ne navodi njegovu moguću povezanost s tim zločinima.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG