Dostupni linkovi

Kontakt grupa podržala varijantu B


Ovaj stav Kontakt grupe je saopšten posle sastanka koji su predstavnici ovih zemalja imali sa prvim zamenikom šefa UNMIK-a Lari Rossinom. Formalno ostvarivanje B varijante treba da započne potpisivanjem pet amdinstrativnih uredbi, za svaku pilot-opštinu predviđenu planom o decentralizaciji. Iz UNMIK-a su potvrdili da su uredbe danas kasno posle podne potpisane.

Šef Američke kancelarije Filip Goldberg je kazao kako je Vlada Kosova ozbiljno shvatila zahteve Kontakt grupe i, na svoju i dobrobit budućnosti Kosova, izašla sa predlogom koji treba podržati:

«Kontakt grupa je bila jedinstvena u vezi sa ovim pitanjem i podržala je UNMIK i Vladu Kosova u naporima da drži otvorena vrata i da bude korisna. U tom smislu, mi podržavamo plan.»

Goldberg je istakao da je najznačajniji posao Vlade početak dijaloga sa ovdašnjim Srbima:

«Ja mislim da su Vlada, premijer i ministar Haziri ozbiljno razmotrili plan o pilot jedinicama za srpske zone i da su raspravljali sa međunarodnom zajednicom, ali ono što je važno, započeli su dijalog sa nekim liderima Kosovskih Srba.“

Sa Goldbergom su se složili i ostali predstavnici zemalja Kontakt grupe, akreditovani u Prištini.

„Ima problema sa srpskom stranom, posebno Beogradom, da se stvori više prostora da se ide napred u ostvarivanju ovog pitanja“, kazao je šef Američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg, pozivajući Srbe da odgovore recipročno na ponudu Vlade Kosova.
XS
SM
MD
LG