Dostupni linkovi

Karadžić se možda i preda, ali Mladić ne


Penzionisani general Vojske Republike Srpske, Dragan Marčetić, kaže da je uvjeren da se dvojica najtraženijih sa haške liste, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, i dalje nalaze negdje na područjima Srbije i Crne Gore, te istočnog dijela Bosne i Hercegovine. To je zaključio, tvrdi, iz svojih vojničkih analiza informacija koje dopiru u javnost, ali i to što je u ratu dobro poznavao i jednog i drugog, ne vjerujući da su se, kao i nedavno uhapšeni Milan Lukić, uputili negdje dalje:

„Radovan Karadžić, po mojim procenama, može da bude bilo gde, u bilo kojoj urbanoj sredini, a Ratko Mladić je negde sigurno na livadi, šumi ili nekoj zaostaloj, da ne kažem pravi naziv, teritoriji. Moram reći, iako ne smem da otkrijem izvor, da mi je jedan blizak saradnik Radovana Karadžića, koga ja lično jako dobro poznajem, pre jedno dve godine rekao, doslovce: ’Dragane, ako se ikad bude saznalo gde se krije Radovan Karadžić, to će biti prvorazredna senzacija.'"

Pretpostavke su, kaže Marčetić, da su stalno u pokretu i nikad se dugo ne zadržavaju na jednom mjestu. Uglavnom se kreću i prelaze noću granicu između Crne Gore i Republike Srpske. Na tom dijelu je danas granica izuzetno prolazna, tvrdi Marčetić:

„Preći granicu između Republike Srpske i Srbije i Crne Gore, u svako doba noći, za njih je jednostavna stvar. Jako je teško reći gde se kreću. Kreću se uglavnom na manje prohodnim i manje poznatim terenima između Srbije i Crne Gore, odnosno Crne Gore i Republike Srpske. To je moguće u svako doba proći, a Radovan Karadžić sa trojicom telohranitelja može da se šeta preko te granice koliko god puta hoće. To je taj deo granice od Priboja na Limu pa zaključno do Hercegnovog. Oni imaju čak mogućnost da običnim motornim čamcem prođu kompletnu obalu Crne Gore i da se iskrcaju na onaj špic gde mi maltene izlazimo na more i da uđu u Republiku Srpsku.“

Deset godina bježanja od NATO-a i svih drugih potjera bilo im je moguće jer ne koriste savremena sredstva komunikacija, riječi su Marčetića.

Marčetić je, komentarišući napise o tome da je Karadžić ostao bez novca, rekao da čisto sumnja u to, jer su se on i Mladić debelo obezbijedili prije skrivanja, a o mogućoj predaji njih dvojice kaže:

„Radovan Karadžić je po prirodi svog bića sasvim drugačiji čovek od Ratka Mladića. Voli kocku, što znači da je sklon kombinacijama, mahinacijama, obmanama i prevarama, i sa njim se možda čak i sklopi neki sporazum da se on preda Haškom tribunalu. Sa Ratkom Mladićem ne. Ne treba verovati pričama i špekulacijama da je pokušao da se nagodi oko novca, to nije njegov stil. Apsolutno sam siguran da će, ukoliko bude doveden u bezizlaznu situaciju, izvršiti samoubistvo, on živu glavu neće dati, i to treba prihvatiti. Prema onome što ja znam, ove su procene apsolutno pouzdane i tačne.“

Marčetić ne vjeruje ni u postojanje više prstenova zaštite oko Karadžića i Mladića, jer bi to, kaže, davno puklo. Oko njih su samo male grupe od po nekoliko odanih ljudi, a do njihovog hapšenja može doći samo ako bi zbog novca došlo do izdaje lokacije gdje se njih dvojica nalaze, riječi su generala Marčetića.
XS
SM
MD
LG