Dostupni linkovi

TEHERAN


Iran je juce skinuo pecate koje je na njegova nuklearna postrojenja u Isfahanu postavila Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i tako nastavio konfrontaciju sa Zapadom koji ga optuzuje da planira proizvodnju atomskog oruzja. Potpredsednik iranske organizacije za atomsku energiju Mohamad Saidi je rekao da se skidanje pecata odvijalo pod kontrolom inspektora Medjunarodne agencije za atomsku energiju, koji su u medjuvremenu u fabriku u Isfahanu postavili kontrolne kamere, kako bi se osiguralo da se uranijum ne iznosi iz postrojenja. Aktivnostima koje je Iran ponovo zapoceo proizvodi se gorivo za civilne centrale, ali
ono moze biti preusmereno i u vojne svrhe.
Zamenik portparola Stejt departmenta Adam Ereli juce je novinarima u Vasingtonu tim povodom izjavio:
"Mi smatramo da je to jos jedan negativan potez Irana kojim se krsi pariski sporazum iz novembra 2004. godine i koji pokazuje da Iran ide u dalju izolaciju od sveta", rekao je Ereli.
Evropska unija je podnela upravnom odboru Medjunarodne atomske agencije predlog rezolucije kojom se Teheran poziva da hitno suspenduje sve procese obogacivanja uranijuma ukljucujuci i proizvodnju nuklearnog goriva. Za sada nije preduzeta nikakva akcija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG