Dostupni linkovi

Srbi će imati kontrapredlog


Ministar Lutfi Haziri ističe, međutim, kako juče nije izjavio da je sreda zadnji rok kada Srbi treba da dostave svoj stav povodom nove B verzije decentralizacije vlasti na Kosovu.

«Očekujem odgovor, međutim to nije zadnji rok, ja sam fleksibilan, dajući im mogućnost da se konsultuju sa građanima i političkim partijama.»

Haziri ističe kako je svestan činjenice da nije lako da se postigne konsenzus između srpskih političkih partija, tako da oni imaju vremena, ne mnogo, ali imaju vremena da razgovoraraju o ovom pitanju.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže kako srpska strana ceni pomak koji je učinjen novim predlogom i da je moguće da ministar Haziri danas dobije odgovor:

«Moguće je da danas dobije jedan odgovor, ali mislim da on može biti pozitivan, negativan ili odgovor koji je kontrapredlog. Mislim da će se dogoditi ovo treće, da ćemo napraviti kontrapredlog i pripremiti se za nekakav sledeći sastanak sa ministrom Hazirijem, jer, čini mi se da je pozitivan pomak koji je napravljen mogućnošću da se proširi broj katastraskih jedinica nije dovoljan i treba jasno da definišemo šta je to zapravo pilot-opština Gračanica i pilot-opština Parteš."

Prema njemu, jako je važno koja su ovlašćenja koja će se preneti na pilot-opštine:

«Koja su to ovašćenja koja mogu biti preneta odmah sa formiranjem pilot-opštine, kao i najvažnija teza ili stvar kako vidimo dinamiku i redosled poteza koje trebamo povući, kako bi se 2006. godine lokalni izbori održali po novom sistemu i sa novim brojem opština."

Danas se Ivanović se sastao i sa korodinatorima opština, predstavnicima sela i političkih partija u Gračanici:

«Normalno da se na ovom sastanku sve ne završava. On je u svakom slučaju početak jednog dugog procesa u kojem mi moramo da preuzmemo vrlo aktivnu ulogu i da nastojimo da se kontrapredlozima izvučemo iz pozicije kada smo mi samo odbijali. Mi sada želimo da dajemo predloge kako da se na konstruktivan način ova decentralizacija reši."

Vlada Kosova je na jučerašnjoj sednici usvojila u načelu verziju B plana o decentralizaciji lokalne vlasti na Kosovu, kojom su stvorene mogućnosti da u pilot-opštinama budu uključene više od jedne katastarske jednice, što je bio zahtev kosovskih Srba. Inače planom o decentralizaciji je predviđeno formiranje pet pilot opština: Gračanica i Parteš sa većinskim srpskim stanovništvom, General Janković i Junik sa albanskom većinom i Mamuša, nastanjena Turcima.
XS
SM
MD
LG