Dostupni linkovi

Restauracija režima Slobodana Miloševića?


Ono što je sigurno jeste da proces restauriranja Miloševićevog režima nije otpočeo poslednjih meseci, aboliranjem porodice bivšeg predsednika, već da je taj proces tekao paralelno sa dolaskom demokratskih vlasti koje nisu u startu izvršile demontažu osnovnih poluga Miloševićevog sistema: tajne policije i moćnih bogataša finansijera. Profesor Beogradskog univerziteta Čedomir Čupić kaže:

“A da vam ne govorim u kakvom je katastrofalnom stanj tužilaštvo koje, na primer, povlači samo na osnovu jedne izjave istog čoveka koji je sasvim drugačije izjavljivao. Između ostalog, tužilaštvo bi sad trebalo da pokrene istragu protiv tog čoveka jer je on lažno govorio i iznosio lažne činjenice. I naravna stvar, kad bi se to sve tako okrenulo, onda bi se to brzo raščistilo. Nije da to ne može da se raščisti, nego jednostavno to se neće da raščisti upravo zbog tih ucena koje postoje da bi se održala vlast.”

Sukobljene struje na političkoj sceni Srbije sklone su da krivce traže u pojedinačnim ličnostima koje smatraju glavnim nosiocima retrogradnog procesa. Ivan Andrić, jedan od bivših lidera Otpora a sada funkcioner Građanskog saveza Srbije, blizak liberalno-demokratskoj frakciji Čede Jovanovića, kao glavnog i odgovornog krivca apostrofira aktuelnog premijera Vojislava Koštunicu. Andrić ističe:

“Sistem vrednosti, način razmišljanja, način vođenja države, teme koje vlada karakteriše kao svoje prioritete, pokazuju da se radi o jednoj sistemskoj restauraciji režima Slobodana Miloševića, i ono što je meni kao članu Građanskog saveza Srbije da kažem najdramatičnije, to je odnos pre svega prema drugim narodima ili građanima u svojoj zemlji koji ako nisu iste nacionalnosti kao i premijer samim tim su građani drugog reda. I to bi se najlakše moglo okarakterisati u toj jednoj stvari koju oni govore o Slobodanu Miloševiću a to je da nije on kriv što je vodio ratove već zato što je ratove izgubio.”

Po jednima je teško po drugima lako zaustaviti sunovrat vrednosti u Srbiji, kada bi bilo političke volje da se institucije društva kao što su sud, tužilaštvo, uticaj moćnih i tajnih službi dovede u red - to bilo bi moguće. No to se ne deševa. A imajući u vidu još jedan propust dosove vlasti od dvehiljadite godine - nedonošenje zakona o lustraciji - sada je na sceni proces koji profesor Čupić ovako opisuje:

“Kada su lustraciju izbegli oni koji su trebali da budu lustrirani, oni su se polako organizovali i naravna stvar pošto imaju dobre kanale povezivanja oni su ušli u okvire onoga što se zove nova demokratska vlast odnosno u razne partije, i u okviru tih partija sada rade ono što rade, što mi sada vidimo i što jednostavno polako isplivava na političkoj sceni.”

Ivan Andrić iz Građanskog saveza Srbije zato i kaže da i mada je priča o aboliranju Marka, Mirjane Marković, i sličnih detalja za javnost atraktivna, ipak ključni problem vidi drugde:

“Dakle ono što se danas dešava, pre svega u povlačenju optužnica protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića, dakle to se radi samo o plaćanju računa za podršku koju Koštuničina vlada dobija od stranke Slobodana Miloševića.”

Da li nam se čuvena parola iz doba demonstracija protiv Miloševića vraća kao bumerang istina, to jest da li smo džaba krećili? Ivan Andrić:

“Nismo, naravno da nismo džaba krečili. Prosto je to jedan period kroz koji ova država mora da prođe, i to je bilo jasno onoga trenutka kada je ubijen Zoran Đinđić, kada je, kako smo mi to govorili, babaroga izašla iz mraka.”
XS
SM
MD
LG