Dostupni linkovi

Potvrđena korupcija u vrhu UN programa


Aleksandar Jakovljev je godinama obavljao odgovorne dužnosti u programu Ujedinjenih nacija “Nafta za hranu”, s ciljem da se za izvezenu naftu Iraku, koji je u Sadamovo vrijeme bio pod međunarodnim sankcijama, obezbjede hrana i lijekovi. Jakovljev je u ponedjeljak pred američkim Federalnim sudom u Njujorku priznao učešće u zavjeri, pranju novca i pronevjerama, elektronskim preusmjeravanjem sredstava, na osnovu čega je pribavio imovinsku korist od nekoliko stotina hiljada dolara. Za takve prekršaje prijeti mu zatvorska kazna do 20 godina i globa od 250.000 dolara za svaku od tri tačke optužnice. Oslobođen je privremeno uz kauciju od 400.000 dolara i uz nalog Suda da ne smije napustiti Njujork.

Priznanje ruskog diplomate dolazi u momentu kada nezavisna komisija bivšeg predsjednika američkih federalnih rezervi Pola Vokera širi istragu. Voker je novinarima u ponedjeljak u Njujorku kazao da je komisija zaključila da je Jakovljev od dobavljača uključenih u program UN-a “Nafta za hranu” primio gotovo milion dolara:

“Naš izvještaj pruža dokaze da je službenik UN-a Aleksandar Jakovljev aktivno tražio mito u vezi sa programom “Nafta za hranu”. Ima takođe indicija da je primao mito i od drugih dobavljača UN-a.”

Prije dva mjeseca, kada su istražioci otkrili da je Jakovljev na svoj račun u offshore banci primio 950.000, 52 godisnji Rus je podnio ostavku na dužnosti u Ujedinjenim nacijama.
U ranijoj fazi istrage rekonstruisani su događaji koji su vodili tome da švajcarska kompanija “Kotekna” dobije višemilionski ugovor u okviru programa “Nafta za hranu.” U toj firmi zaposlen je sin generalnog sekretara UN-a Kodžo Anan.

Voker najavljuje da će se istraga Jakovljevljevih aktivnosti nastaviti. SAD su od izbijanja skandala apelovale na detaljnu istragu i pozivale članice UN-a da sarađuju u punoj mjeri. Voker napominje da je izostala saradnja nekih američkih službi, posebno Kancelarije državnog tužioca za Distrikt Njujorka:

“Zanimljivo je da smo naišli na opstrukciju Tužilaštva za Distrikt Njujorka. Nadam se da će se to uskoro promijeniti. Kao što znate, SAD su podržale rezoluciju Savjeta bezbjednosti u vezi sa ovom istragom i založile se za punu saradnju svih zemalja. Otuda smo iznenađeni ako neka američka vladina agencija ne sarađuje u potpunosti.”

Mark Malok Braun, šef personala generalnog sekretara UN-a procjenjuje da slučaj Jakovljev ukazuje na nužnost reforme svjetske organizacije:

“Nismo savladali problem adekvatnog nadzora službenika odgovornih za snabdijevanje. Svi su imali previše diskrecionog prava i otuda moramo pojačati kontrolu okruženja u kojem djeluju.”

Vokerova komisija treba da naredne izvještaje objelodani u septembru i oktobru.
XS
SM
MD
LG