Dostupni linkovi

Šta sadrži novi plan decentralizacije?


Portparol UNMIK-a Marsija Pul (Marcia Poole) izjavila je za Radio Slobodna Evropa kako UNMIK nije video novi plan Vlade Kosova za decentralizaciju vlasti, već samo izjavu portparola Vlade da će drugi plan uskoro biti objavljen:

“Mi ne znamo šta sadrži taj plan i ne znamo zašto će biti usvojen novi plan, ukoliko se to stvarno i desi.”

Prema njenim rečima, UNMIK nije imao primedbe na sadašnji vladin plan:

“Nije bilo kritika, naprotiv, šef UNMIK-a je potpisao Administrativnu uredbu, kojom se označava početak realizacije pilot-projekata.”

Opozicione stranke su kritikovale najavu Vlade da će predstaviti novi plan za decentralizaciju. Fehmi Mujota, poslanik Demokratske partije Kosova, kaže:

“Vlada ulazi u fazi kontradiktornosti u vezi sa realizacijom pilot-projekata, to nema veze sa reformom lokalne vlasti. Zabrinjavajuće je to što se još uvek ne zna šta sadrži novi plan Vlade Kosova.”

S druge strane, politički predstavnici kosovskih Srba pozdravili su odluku Vlade Kosova da sadašnji plan decentralizacije povuče i predstavi novi. Oni su ocenili kako sada konstruktivno treba prići tom pitanju, s ciljem da taj proces bude u funkciji poboljšanja životnih uslova svih građana.

Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, koja bojotuke rad institucija, kaže da bez učešća svih etničkih zajednica i svih zainteresovanih strana, taj plan ne može biti dobar i uspešan:

“Mislim da je to sad prilika da se preispita sve ono što je napravljeno u prethodnm periodu - odnosno one pogrešne poteze koje je povukla Vlada i pokušaji da se politizuje od strane Vlade, a i pomalo od strane opozicije - da se iskreno priđe na jedan konstruktivan način, uključujući sve. Mislim da je to prilika i za zvanični Beograd na konstruktivan način pomogne izgradnji koncepta lokalne samouprave, koji bi bio dobar za sve, sa posebnim osvrtom na brige i probleme Srba.”

Ivanović ističe kako čitav proces treba pokrenuti ispočetka:

“Srpsko učešće je neminovno, ako želimo da taj proces uspe, jer objektivno rečeno, Srbi mogu da daju značajan doprinos tome da razgovori o decentralizaciji budu konstruktivni, da dobijemo lokalnu samoupravu koja je po meri svakog građanina i koja će istovremeno biti u jednom delu i u funkciji poboljšanja bezbednosti Srba na Kosovu.”

Prema UNMIK-ovoj Uredbi, realizacija pilot-projekata podrazumeva stvaranje pet novih opština, a to su Gračanica kod Prištine, Đeneral Janković kod Kačanika, Junik kod Dečana, Mamuša kod Prizrena i Parteš kod Gnjilana. U prvoj probnoj fazi formiraće se opštinske jedinice u Gračanici i Đeneral Jankoviću.

Za sada nije poznato kakve promene Vlada Kosova može uneti u plan za decentralizaciju vlasti. Ono što se zna jeste da su predstavnici kosovskih Srba, ali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, zatražili više katastarskih zona za pilot-opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Vlada Kosova se s tim složila, zahtevajući da se sačuva princip multientičnosti. Portparol UNMIK-a kaže kako je pitanje katastarskih zona jasno određeno:

“Uredbom se definiše da probne opštinske jedinice mogu imati jednu ili više katastarskih zona.”
XS
SM
MD
LG