Dostupni linkovi

Iranu ponuđen paket prijedloga za saradnju


Ambasadori Evropske unije predali su jutros u Teheranu tekst prijedloga novog sporazuma iranskim dužnosnicima.
Iran je objavio kako će na evropski prijedlog odgovoriti za 48 sati, ali su iranski predstavnici nakon prvog uvida u ponuđeni dokument ocijenili da on ne zadovoljava njihova očekivanja. Nedugo zatim, jedan od vođa iranskog pregovaračkog tima, Husein Musavi, objavio je kako će već sutra biti pokrenut pogon za procesiranje urana u Isfahanu.

Iako još uvijek nije objavljen, današnji prijedlog Evropske unije nudi vladi u Teheranu da evropske kompanije izgrade nekoliko nuklearnih postrojenja u Iranu i da osiguraju gorivo za njihovo pokretanje. Iranu su neophodne velike količine električne energije i nova bi nuklearna postrojenja osigurala dugogodišnje opskrbe strujom. Prijedlogom da sami dostavljaju nuklearno gorivo, Evropljani nastoje odvratiti Iran da ga samostalno proizvodi. Tehnologija koja se koristi u tom procesu može poslužiti i za izradu atomskog oružja.

Uz to, Britanija, Francuska i Njemačka jutros su ponudile Iranu da svoje glavne linije opskrbe naftom i zemnim plinom iz Središnje Azije preusmjere preko iranskog teritorija i da tako pretvore Iran u glavnu evropsku tranzitnu rutu za ove energente. Sve to u zamjenu za odustajanje Teherana od postupka obogaćivanja urana.

Ian Davis, direktor Britansko-američkog vijeća za sigurnosne informacije, vjeruje kako nema potrebe za zaoštravanjem pregovaračkih pozicija dviju strana:

“Mislim da još uvijek ima dovoljno prostora za pregovore i da zapravo teba pričekati da se vidi šta još sadrži evropski prijedlog. Čini mi se kako nema potrebe da i jedna od strana pravi ishitrene poteze. Osim toga, posljednja američka procjena ukazuje na to da će Iranu trebati još barem deset godina da ovlada proizvodnjom nuklearnog oružja."

Nagovještaj da bi iranske vlasti mogle odbaciti novi evropski prijedlog potvrdio je i jedan od vrhovnih vjerskih autoriteta te zemlje, ajatolah Ahmad Džanati. Tokom današnje podnevne molitve, Džanati je objavio da će Iran razviti svoj nukearni program do "krajnje granice" i da je spreman podnijeti bilo kakve međunarodne sankcije koje bi zbog toga mogle uslijediti.

Džanati je okupljenim vjernicima poručio kako će proces prerade i obogaćivanja urana početi u pogonima u Isfahanu i Natanzu. On je optužio Evropsku uniju za nečastan i arogantan pristup u pregovorima, te upozorio kako Evropljani još uvijek nisu upoznali pravi mentalitet Iranaca.

Kako će se na kraju ispoljiti taj mentalitet, u ovom bi slučaju mogla pokazati već iduća sedmica. Naime, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju objavila je, nešto iza podne, da na zahtjev Francuske, Velike Britanije i Njemačke, za utorak zakazuje izvanrednu sjednicu na kojoj će se razmotriti sporni iranski nuklearni program. Ne odustane li Teheran od obnove nekontroliranih nuklearnih aktivnosti, ova agencija može predložiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da protiv Irana uvede različite kaznene mjere, kaže Gary Samore iz londonskog Instituta za međunarodne studije:

“Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju konsenzusom je do sada usvojio šest rezolucija kojima se Iran poziva da prekine dio nuklearnih aktivnosti. Odluče li sada vlasti u Teheranu ignorirati te pozive, siguran sam da će Agencija zatražiti od Vijeća sigurnost Ujedinjenih naroda da razmotri ovaj slučaj."

Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo u miroljubive svrhe i da ima suvereno pravo raditi na njegovom razvoju. Sjedinjene Države i Evropska unija strahuju da bi, kada jednom bude razvijen, iranski nuklearni arsenal mogao postati lako dostupan militantnim bliskoistočnim skupinama koje Iran podržava već desetljećima.
XS
SM
MD
LG