Dostupni linkovi

Divlja gradnja ili međunacionalni razdor?


*****

U reagovanju na problem oko postavljanja metalne crkve na Rumiji, crnogorski ombudsman Šefko Crnovršanin za Radio Slobodna Evropa govori o legalizaciji tog objekta.

RSE: Kako je moguće da Vi, kao crnogorski zaštitnik ljudskih prava, u ovom slučaju na prvo mjesto stavljate problem divlje gradnje i izdavanje urbanističkih dozvola, a ne bavite se međuvjerskim i međunacionalnim razdorom koji je izazvao ovaj čin, kojim je ukinuta hiljadugodišnja tradicija da pripadnici sve tri vjere na vrh Rumije iznose krst?

CRNOVRŠANIN: Kancelariji ombudsmana nije podnešen nijedan zahtjev da je izazvan međuvjerski i nacionalni razdor postavljanjem tog objekta. Iz medija sam saznao da nije u pitanju legalizovan objekat. Računam da je Srpska pravoslavna crkva, odnosno njeni predstavnici, da su shvatili da su postavili nezakonit objekat i da su predali nadležnim organima da se odnosni objekat legalizuje ili, pak, da se nelegalizuje. Smatram da nadležni organi, naravno, treba da odluče u što hitnijem postupku o legalizaciji ili nelegalizaciji tog objekta. Česta je praksa u Crnoj Gori da se objekti izgrade. Dakle, nadležni organi nereaguju na vrijeme prilikom postavljanja tog objekta, izgrade se objekti, pa se naknadno traži rušenje objekata. To su vrlo česti slučajevi. Ta praksa u Crnoj Gori treba da se prekine. Dakle, nadležni organi treba na vrijeme da reaguju još u početku da ne bi došlo do izgradnje objekta, a nakon toga kada se izgradi objekat da se ruši. Postavili ste pitanje da je nastao razdor međunacionalni. O tome ja nemam saznanja i kažem, Kancelariji nijedna pritužba nije pristigla od drugih nacionalnosti da je nastupio razdor i tako slično.

RSE: Kako komentarišete činjenicu da je na zajedničko svetilište postavljen objekat Srpske pravoslavne crkve čime je, očigledno, stavljena tačka na jednu prelijepu legendu. Da li tu vidite elemente diskriminacije ostale dvije vjerske zajednice, s obzirom da tvrdite da nikakve pritužbe nijesu stizale? Da li ste Vi to uočili?

CRNOVRŠANIN: Vidite, nije mi poznato to mjesto i o tome ne bih mogao dobro da komentarišem. Ja jedino ovom prilikom samo mogu da komentarišem oko legalizacije ili nelegalizacije tog objekta. Naravno, državni oragani treba na vrijeme da reaguju, a ne da se izgradi objekat, pa nakon toga da se vrši rušenje. To su daleko teže posljedice kada se izgradi objekat. Hoću da kažem, da ne mogu da komentarišem da li su narušeni ili nijesu narušeni. O tome nemam nikakvo saznanje.

RSE: Nemate saznanja iako dvije preostale vjerske zajednice tvrde da im je time nanešena ozbiljna šteta i da je u Crnoj Gori posijano sjeme razdora?

CRNOVRŠANIN: Koje dvije vjerske zajednice nije mi jasno. Našoj, odnosno Kancelariji ombudsmana nije se nijedna vjerska zajednica obratila po tom pitanju.

*****

Izjava crnogorskog ombudsmana nije ni gora, ni bolja od izjava koje predstavnici ostalih relevantnih institucija Crne Gore iznose povodom postavljanja crkve na zajedničko svetilište vjerskih zajednica na Rumiji. Sve te izjave potvrđuju tužno nesnalaženje i nemoć državnih institucija, saopštio je za Radio Slobodna Evropa potpredsjednik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder, povodom izjave ombudsmana Šefka Crnovršanina da država treba da utvrdi ima li uslova za legalizaciju crkve na Rumiji:

«Voditi aktuelni slučaj kapele na Rumiji samo na formalno pravno pitanje građevinske dozvole, u najblažem, jednako je apsurdno kao i euforija pokrštavanja svakog mogućeg brda i doline u Crnoj Gori. Lično sve ukupno i činjenje i ne činjenje, odnosno zatvaranje očiju pred suštinom problema, doživljavam kao veoma ozbiljan atak, prije svega, na Crnu Goru. Nije, naime, toliki problem indirektna provokacija naroda druge vjere. Znam, naime, da bar građani islamske vjeroispovijesti znaju, a potvrdili su to i tokom svih minulih tragičnih godina, za strpljenje i neće nasjesti zasigurno nikakvim provokacijama. Ali, moram reći, na ozbiljnom su ispitu institucije, kao i ukupni politički koliko i duhovni imidž države Crne Gore. Ukoliko se i ovog puta dopusti reafirmacija kojekakvih vojno-crkvenih idiotarija, onda to zasigurno nepretpostavlja perspektivnu budućnost države Crne Gore.“

Postavljanje crkve na Rumiji otvara više pitanja i problema. Jedno od njih je i urbanistički problem, ali koji nije prioritet, kaže Slobodan Franović, predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta:

«Ne potcijenjujemo da postoji i taj urbanistički problem, gradnja na arheološkom lokalitetu, ali primarno vidimo da je suština problema u nečemu drugom. Posebno bih ovdje potencirao da je ovdje došlo do zloupotrebe, znači vojska Srbije i Crne Gore je izvršila napad, desant na Rumiju, ali taj desant nije bio samo urbanističke prirode i prirode napada na kulturno-istorijsko naslijeđe, već je bio napad na nešto što je mnogo vrijednije od svega, a to je napad na ideju Crna Gora – građanska država.“

Stav crnogorskog ombudsmana je vrlo korektan, jer je ukazao na problem divlje gradnje širom Crne Gore, od vjerskih objekata do turističkih, kaže funkcioner opozicione Narodne stranke Dejan Vučićević:

«Tu su i objekti muslimanske vjerske zajednice, konkretno džamije, a, naravno, nalazi se dosta turističkih objekata koji su izgrađeni u urbanističkim zonama, ali bez ikakvih dozvola. Kategorički tvrdim da ne postoji nikakav urbanistički plan za jedno parče zemlje na visini od hiljadušestošezdeset metara. Ovo ne znači da i ovi objekti koje sam pomenuo, a koje pominje gospodin Crnovršanin, treba bilo kakve mjere represije primijeniti prema njemu, naročito kada se radi o sakralnim objektima bilo koje konfesije, a isto tako i ovim turističkim objektima ako su već podignuti onda treba naplatiti one dažbine koje država ili lokalna samouprava treba da naplati.“
XS
SM
MD
LG