Dostupni linkovi

Iz Srbije novi potezi prema Makedoniji


Nakon poziva predsednika Srbije Borisa Tadića na smirivanje strasti u srpsko makedonskim odnosima, čini se da su na pomolu nove tenzije. Naime, posle prizemljenja jednog od dva JAT-ova aviona iznajmljena makedonskoj aviokompaniji, ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić u izjavi za Radio Slobodna Evropa najavljuje prizemljenje i drugog aviona ukoliko ga makedonska aviokompanija ne vrati JAT-u:

“Ili da nam plate dugove i da plate rentanje, a nama ako zatreba, kad nam treba u špicama, da možemo da mi rentamo kod neke druge kompanije. Znači, moramo da imamo čiste račune, avion je naš i ne možemo biti toliko darežljivi da dajemo drugima da ga koriste.”

Za razliku od predsednika Srbije Borisa Tadića, Vlada Srbije i premijer Vojislav Koštunica, koji je inače uputio bezuslovan zahtev makedonskim vlastima za oslobađanje vladike Jovana, nisu se još uvek odredili prema restriktivnim potezima koje prema Makedoniji povlači ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. A Sanda Rašković Ivić, potpredsednik Koštuničine Demokratske stranke Srbije, kaže za naš program, da ne vidi šta bi drugo mogli da uradimo kako bi suočili drugu stranu sa tim da pravi grube greške:

“Što se tiče onoga što radi gospodin Ilić, on kao ministar zna valjda kako će da posluje. Ta naša država ima ipak neku korist. A drugo mogu da vam kažem kao psihijatar, znate, svaki čovek ima potrebu da negde ocrta granice svoje i da ne da na sebe posle nekog određenog trenutka. Kako rade pojedinci, tako rade grupe, tako rade narodi i države. Ja mislim da je zaista makedonska država zatvarajući vladiku zbog toga što se čovek moli Bogu jedne kanonski priznate crkve, nauškana od kanonski nepriznate crkve, zatvorila čoveka, mislim da je to jedan užasan presedan i jedan antidemokratski akt i jedan, rekla bi duboko neprijateljski akt.”

Nasuprot ovim stavovima, predsednik Srbije Boris Tadić, obraćajući se javnosti, apelovao je za normalizaciju odnosa i dalji razvoj ekonomske saradnje između Srbije i Makedonije:

“To pitanje oko suđenja vladiki Jovanu, Zoranu Vraniškovskom rešavaće ili OEBS ili Helšinski odbor zajedno sa makedonskom državom. To nije pitanje u koje može da se upliće država Srbija, jer bi to bilo mešanje u tuđe probleme i u tuđe političke i sudske procese.”

Pitanje je, naravno, koliko se odnosi između Srbije i Makedonije normalizuju. S obzirom da ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, kao razlog što traži od Makedonije da vrati preostali JAT-ov avion, navodi dug, ipak je pitanje da li je taj problem dugovanja morao da rešava u trenutku kada je vladika Jovan otišao na izdržavanje zatvorske kazne:

“Pa slušajte, sad mi smo možda mogli da progledamo kroz prste, ali tenzije kod građana, kod ljudi zaposlenih u JAT-u, kod službenika su tako narasle da je to više ne mogu da tolerišem. Ja sam tolerisao mesecima taj dug, a sada je prekipelo. Znači, ako vi nama možete da uhapsite mitropolita Srpske pravoslavne crkve, zašto bi ja vama tolerisao dug. Na mene ne može da utiče niko što se toga tiče. A gospodin predsednik Srbije i bilo ko, ako želi da lete avioni za MAP, neka plati račune.”

Potpredsednica Koštuničine Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ne misli da su odnosi između Srbije i Makedonije vraćeni u normalu:

“Mislim da govoriti o tome da odnosi između Makedonije i naše zemlje nisu u krizi je čista laž, mislim da su oni jako mnogo pali sa ovim zatvaranjem vladike.”

Međutim, predsednik Pravnog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Radoslav Stojanović u izjavi za naš program kaže da misli da kriza između Srbije i Makedonije zbog hapšenja vladike Jovan ide ka smirivanju i da su i jedna i druga strana svesne da bi pogoršanje odnosa bilo štetno za obe države:

“S obzirom na uprte oči međunarodne zajednice na balkanski prostor gde se očekuje smanjenje tenzija, a ne povećavanje, i da prema tome diplomatija ima zadatak da nađe te puteve kako bi se smanjile ili potpuno eliminisale te tenzije koje postoje još tu i tamo, tako da sve strane treba da budu dovoljno svesne činjenice da je saradnja među nama jedini put koji ide u interesu svih strana, i da ko hoće da vodi spoljnu politiku koja je suprotna njegovim interesima taj onda mora da položi računa pred biračkim telom.”

Radoslav Stojanović upozorava da hapšenje vladike Jovana ne bi smelo da dovede do spora sa Makedonijom, a još manje do primene protivmera prema makedonskoj strani, jer bi to predstavljalo mešanje u unutrašnje stvari makedonske države, što izlazi iz okvira međunarodno-pravnih dozvoljenih sredstava u tom slučaju.
XS
SM
MD
LG