Dostupni linkovi

Novi iranski predsjednik preuzeo dužnost


Doseljadan nastavljač tekovina Islamske revolucije 1979., 48-osmogodišnji donedavni gradonačelnik Teherana, Mahmud Ahmadinedžad, na svečanosti je u glavnom iranskom gradu danas službeno preuzeo dužnost predsjednika zemlje. Ahmadinedžad je premoćno pobijedio na izborima u junu i na čelu će države naslijediti Mohamada Hatamija, kojemu je istekao i drugi predsjednički mandat.
Smjenu u dravom vrhu odobrio je vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei:

"Odobravam izbor naroda i imenujem Mahmuda Ahmadinedžada za predsjednika Islamske Republike Iran. Podsjećam da državni dužnosnici moraju branti prava svog naroda i nemaju prava od odustati od te zadaće. Moraju braniti političke i ekonomske interese nacije."

U prvom nastupnom govoru kao predsjednik Irana, Mahmud Ahmadinedžad se obavezao na čuvanje vjerskih i kulturnih tradicija nacije i njezinih interesa:

"Kao sluga Republike i kap u beskrajnom moru iranskog naroda, obavezujem se da ću ispuniti nade i povjerenje nacije i časno joj služiti. Obavezujem se štititi i očuvati nacionalne interese zemlje, kulturu i vladavimu islama. Moja je dužnost braniti prava iranskih građana u zemlji i izvan nje."

Novi predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad bi u subotu trebao objaviti i sastav nove vlade, čiji su ministri odgovorni i šefu države, ali i nizu neizabranih tijela, koja opet odgovaraju vrhovnom vjerskom vođi, ajatolahu Hamneiju.

Ahmadinedžad preuzima dužnost u, za Iran, osjetljivim međunarodnim okolnostima. Teheran je najavio obnovu aktivnosti u svom nuklearnom pogonu u Isfahanu, unatoč jasnim preporukama Evropske unije da to ne čini.
Nuklearni program te zemlje, koji je uvezen iz Rusije, na Zapadu se smatra potencijalnom globalnom prijetnjom. Iako Iran tvrdi da razvija nuklearnu tehnologiju u miroljubive svrhe, zapadne obavještajne analize navode kako više naznaka upućuje na to da Teheran nastoji ovladati i proizvodnjom atomske bombe. S obzirom na financijsku i logističku potporu koju Iran desetljećima pruža različitim militantnim bliskoistočnim skupinama, Sjedinjene Države i Evropska unija strahuju da bi iranski nuklearni arsenal mogao postati lako dostupan međunarodnim terorističkim mrežama.
XS
SM
MD
LG