Dostupni linkovi

Dalje zaoštravanje srpsko-makedonskih odnosa


I dok srpske vlasti upućuju apele Makedoniji za oslobađanje iz zatvora vladike Jovana, egzarha patrijarha srpskog u Makedoniji, ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić počeo je da primenjuje restriktivne mere zbog toga što makedonske vlasti odbijaju da ispune očekivanja Beograda. Ilić je time počeo da sprovodi najavljenu drugu oštriju fazu nakon što njegovo obraćanje predsedniku Makedonije sa zahtevom da vladika Jovan bude oslobođen nije urodilo plodom:

“Posle ovoga svega ja sam naložio da se prizemne svi avioni i da se jednostavno zaustave svi letovi i nećemo uopšte imati saradnju sa Makedonijom. Ne želimo uopšte da sarađujemo, ako se jedan ovakav događaj od strane predsednika Makedonije i makedonske Vlade toleriše. Oni kažu sudstvo je nezavisno. Da, ali predsednik je odgovoran i premijer Makedonije je odgovoran. Ne može da se hapse srpski episkopi bez ikakvog razloga.”

Međutim, nejasno je da li će odluku da Srbija više neće sarađivati sa Makedonijom, dok vladika Jovan ne bude oslobođen, sprovoditi samo ministar za kapitalne investicije ili iza tih njegovih reči stoji čitav kabinet Vosjislava Koštunice. Jednostavan odgovor - da li je ova izjava ministra Ilića stav Vlade Srbije ili ne - nismo uspeli da dobijemo. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom je na godišnjem odmoru, a šef Vladine Kancelarije za odnose sa javnošću nije odgovorio na naše brojne pozive. I savetnik premijera za spoljnu politiku odbio je da komentriše poteze jednog od ministara.
A u vreme dok je ministar za kaptialne investicije objavljivao da je prizemljio avione koji su bili iznajmljeni makedonskoj aviokompaniji, u Demokratskoj stranci Srbije, premijera Vojislava Koštunice, izrazili su uverenje da neće doći do destabilizacije dobrosusedskih odnosa i destabilizacije prilika u regionu. U DSS su sigurni da će makedonske vlasti naći načina da oslobode vladiku Jovana. Andreja Mladenović, portparol DSS:

“To je ono što bi najmanje želeli i zaista ni na koji način niko iz Srbije nije niti pokušao, niti želi da se meša u unutrašnje prilike našeg suseda, ali zaista ne možemo da prihvatimo da se na ovaj način zbog verskih poslova i nekih odnosa, koji nisu do kraja raščišćeni, ni rešeni između Srpske pravoslavne crkve i nepriznate Makedonske crkve, na ovaj način kažnjava arhiepiskop Jovan.”

I Miroslav Prokopijević, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, misli da nije mnogo pametno hapsiti ljude zbog mišjenja i da obično tome pribegavaju slabe države, ali i da je reakcija srpske strane krajnje pogrešna:

“To je reakcija koja je prava eskalacija, da tako kažem, u odnosu na ono što se nekada dešavalo u vreme početka raspada Jugoslavije, najpre prema Sloveniji, a onda još prema drugima koji se nisu slagali sa Miloševićem. Dakle, to je ponavljanje istog koncepta i ja se nadam da će se od toga odustati, jer to može samo da donosi štete ekonomske pre svega, a kasnije može da bude i drugih velikih problema.”

Međutim, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je sa Sabora trubača u Guči poručio da se njegove odluke zasnivaju na tome da je njemu samom neobjašnjivo da neko može da uhapsi vladiku:

“Ako su udarili na srpsku svetinju, ako su pljunuli na Srpsku crkvu, u lice svakom Srbinu su pljunuli. Ja ne mogu to da tolerišem kao čovek. Uhapsiti vladiku, to je nešto što ne može da se objasni.”
XS
SM
MD
LG