Dostupni linkovi

Iransko-evropski dogovor bio bi politički značajan


Vlasti u Teheranu objavile su kako će, u slučaju da do kasno poslijepodne po lokalnom vremenu ne prime novi prijedlog evropskih pregovarača, nastaviti preradu urana u svom nuklearnom pogonu u Isfahanu. Iranski dužnosnici su također objavili kako taj proces neće uključiti obogaćivanje urana, jednu od tehnoloških faza koja se koristi i u izradi nuklearnog oružja.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija, koje u ime Evropske unije pokušavaju navesti Iran da surađuje s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju, upozorile su vlasti u Teheranu da bi najavljeni jednostrani korak mogao nepovratno ugroziti pregovore.

Gary Samore, stručnjak u britanskom Institutu za međunarodne odnose, vjeruje da slanjem ovakvih ultimativnih poruka Iran nastoji iznuditi što je više moguće ustupaka od evropskih pregovarača, ali i upozorava da bi obnova aktivnosti u nuklearnom pogonu u Isfahanu mogla imati ozbiljne političke posljedice.

“Pogon u Isfahanu proizvodi samo polazni materijal, koji se koristi u procesu obogaćivanja urana, ali nije u stanju proizvesti bilo kakav materijal koji može biti korišten za izradu nuklearnog oruzja. No, s političkog stajališta, radi se o vrlo osjetljivoj odluci, jer su Evropljani u novembru prosle godine uspjeli uvjeriti Iran da prihvati suspenziju konverzija urana. Ako Iranci sada odustanu od tog sporazuma, Evropska unija bi mogla prekinuti daljnje pregovore i prepustiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da se pozabavi iranskim odbijanjem međunarodne kontrole svojih nuklearnih pogona. To bi moglo imati vrlo ozbiljne političke posljedice.

Pregovori su prekinuti krajem prošle godine, a Evropljani su najavili kako će predložiti novi paket ekonomskih i drugih poticaja, koji bi trebali navesti Iran da se svoj nuklearni program podvrgne međunarodnoj kontroli, te da odustane od izrade dijelova koji mogu biti korišteni za izgradnju nuklearnog oružja.

U međunarodnoj zajednici postoji bojazan da bi, ako jednom dođe u posjed atomskog oružja, Iran bi svoj arsenal mogao staviti na raspolaganje militantnim bliskoistočnim skupinama, koje već desetljećima logistički i financijski pomaže.

Pokretanje iranskog nuklearnog programa moglo bi dovesti do potpunog kolapsa pregovora, kaže Gary Samore iz londonskog Instituta za međunarodne studije:

“Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju konsenzusom je do sada usvojio šest rezolucija kojima se Iran poziva da prekine dio nuklearnih aktivnosti. Odluče li sada vlasti u Teheranu ignorirati te pozive, siguran sam da će Agencija zatražiti od Vijeća sigurnost Ujedinjenih naroda da razmotri ovaj slučaj."

Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo u miroljubive svrhe i da ima suvereno pravo raditi na njegovom razvoju.
XS
SM
MD
LG