Dostupni linkovi

Za spor povratak kriva je i međunarodna zajednica


Vlada Kosova je realizovala gotovo sve planove u vezi sa unapređenjem položaja manjina, izjavio portparol Vlade Daut Dauti i dodao da još treba raditi, kako bi se pripadnici manjinskih zajednica osećali dobro na Kosovu.

Kontakt-grupa, koju čine predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Rusije, prošle nedelje je u Prištini izrazila zabrinutost zbog zaostajanja u procesima koji se tiču unapređenja položaja manjina, a posebno u procesu povratka. Vlada Kosova je zabrinutost Kontakt-grupe uzela kao savet za buduće delovanje, izjavio je portparol Dauti:

“Vlada je puno toga uradila i realizovala govoto sve planove u vezi sa poboljšanjem položaja manjina i njihovim prilagođavanjem na novonastalu situaciju. Kritike Kontakt-grupe smo uzeli kao savete, koji treba da nas podstaknu da jos više intenziviramo rad u tom pravcu.”

U međuvremenu, zvaničnici kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak ocenili su kako odgovornost za sporost u realizaciji procesa povratka raseljenih lica na Kosovo snose svi činioci uključeni u kosovsko pitanje.

Mihajlo Šćepanović, sekretar u Ministarstvu, kaže da tu odogovornost snose i kosovske i međunarodne institucije:

“Sasvim sigurno je da Vlada snosi deo odgovornosti za sporost povratka raseljenih i proteranih lica. Međutim, obzirom da Vlada tesno sarađuje sa Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama, mogu da kažem da odgovornost podjednako snosimo svi. Tako da Vlada još uvek nije spremna da sama sve realizuje i ja smatram da tu odgovornost treba da podelimo na jednake delove.”

Nedavno su administracija UNMIK-a i Vlada Kosova predstavili Strateški okvir za povratak raseljenih lica, kojim se predviđa stvaranje svih uslova za održiv povratak. Ovim dokumentom predviđeno je stvaranje sigurnosnih uslova, slobode kretanja i mogućnosti zaposlenja za sve koji žele da se vrate. Ali ocenjeno je kako je ključni problem u ovom procesu nedostatak finansijskih sredstava.

Prema rečima Mihajla Šćepanovića, Ministarstvo za povratak je u okviru svog budžeta, koji iznosi 13,77 miliona evra za ovu godinu, uspelo da realizuje jedino projekat povratka Srba u selo Zočište, opština Orahovac, gde se radi na povratku 220 ljudi i izgradnji 46 kuća.

Sekretar Šćepanovic objašnjava zašto Ministarstvu nedostaju finansijska sredstva:

“Ostatak novca je u dogovoru sa Ujedinjenim nacijama i Vladom, u iznosu od 7,4 miliona evra, prebačen na račun UNDP-a za realizaciju njihovih projekata koji su počeli prošle godine. Tako da Ministarstvo za ovu godinu, što se tiče organizovanog povratka, nema više sredstava i nadamo se samo donatorksoj konferenciji, koja bi trebalo da se održi negde na jesen, da ćemo skupiti dovoljno sredstava da počnemo da planiramo i realizujemo projekte povratka za sledeću godinu.”

Prema podacima kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak i UNMIK-a, na Kosovo se do sada vratilo više od 11. 000 ljudi, a strategija Vlade i UNMIK-a predviđa više povratnika u ovoj, a posebno u narednoj godini. Zvaničnici UNMIK-a su nedavno izjavili kako je u procesu povratka neophodno obezbediti još 22
XS
SM
MD
LG