Dostupni linkovi

Radovan Karadžić mora da se preda!


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, izjavio je danas da je poziv Radovanu Karadžiću od njegove supruge Ljiljane da se preda samo potvrda da je porodica Karadžić pod velikim pritiskom:

“Radovan Karadžić mora da se preda. Ako se Karadžić ne preda, on mora biti uhapšen. Ponoviću po ko zna koji put: Ministarstvo unutrašnjih poslova RS mjesecima radi na osobama koje se nalaze na javnoj optužnici, sa namjerom da oni dođu u Hag. Ili da dođu na način kako je to rađeno u prvoj polovini godine, njihovim otkrivanjem, pa onda pregovaranjem: da li želite da se predate ili ćete biti lišeni slobode, ili direktno, neposrednim lišavanjem slobode, čim se otkriju. Nema treće. Treći put ne postoji.”

Prošlo je deset godina od rata. Nije vrijeme za emocije. Mi moramo razmišljati o svima nama i o budućnosti RS, kazao je Čavić, svjesni da je to jedna neminovnost:

“…koja proizilazi iz rezolucije Savjeta bezbjednosti. U Savjetu bezbjednosti sjedi Kina, sjedi Ruska Federacija, sjede sve velike sile u stalnom sazivu Savjeta bezbjednosti i oni su usvojili rezoluciju prošle godine u januaru u kojoj je utvrđena dinamika zatvaranja haškog Tribunala. Već je postupak istraga okončan sa 31.XII prošle godine, prvenstveno za domaće sudove, ali sud nikada neće biti zatvoren za tri osobe, sve dok oni biološki žive, dok postoji dokaz da oni biološki žive, a nisu u Hagu. To su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.”

Govoreći o reformi policije, Čavić je rekao da je ovo teško političko pitanje za RS jer se radi o pitanju koje izlazi iz okvira Dejtona. Da bi se mijenjao ovaj dejtonski okvir, rekao je Čavić, mora da postoji konsenzus i kompromis oko suštine reforme:

“...što je rezultiralo krahom projekta u junu mjesecu. I ne zaboravite: 63 poslanika iz Narodne skupštine RS i svih političkih partija su rekli svoje zaključkom Narodne skupštine koji je dan-danas na snazi. Republika Srpska traži kompromis zajedno sa ljudima iz Federacije i da se zajednički, kroz institucije, prema zaključku Narodne skupštine, nađe model organizacije policije i reforme policije, koji će realno moći biti implementiran.”

Na kraju, predsjednik RS je ocijenio da se do rješenja oko reforme policije neće doći lako:

“Ali ja vjerujem da će biti dovoljno razuma na svim stranama, uključujući i međunarodne predstavnike, uključujući ljude iz Evropske komisije, da se nađe politički dogovor ili rješenje koje će omogućiti da se ova reforma realizuje.”
XS
SM
MD
LG